Πρωτιά Κεντροδεξιάς στη Γαλλία

Πρωτιά Κεντροδεξιάς στη Γαλλία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σαφή επικράτηση του κεντροδεξιού συνασπισμού UMP-UDI (32,5%) του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί κατέγραψε το αποτέλεσμα της κάλπης του πρώτου γύρου των διαμερισματικών (νομαρχιακών) εκλογών στη Γαλλία, με τη διαιρεμένη Αριστερά να προετοιμάζεται να χάσει τουλάχιστον τριάντα συμβούλια καντονιών την ερχόμενη Κυριακή και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν -με ποσοστό 25% σε εθνικό επίπεδο- να εξασφαλίζει τη συμμετοχή του σε περισσότερα από ένα στα δύο καντόνια.

Παρότι το εθνικό ποσοστό του Σοσιαλιστικού κόμματος (21%) υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο των ευρωεκλογών (14%), η αποτυχία του να συστήσει κοινές λίστες με το Μέτωπο της Αριστεράς και τους Οικολόγους EELV, απειλεί τώρα να στερήσουν από την Αριστερά σημαντικό αριθμό εδρών και τοπικών προεδρείων, από τους 61 νομούς που ήλεγχε μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, 71 νομοί εκλέγουν κεντροδεξιούς και 19 κεντροαριστερούς. Το Εθνικό Μέτωπο αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε 43 νομούς (επί συνόλου 98 που συμμετείχαν στις εκλογές). Εχοντας εκλέξει 8 προέδρους καντονιών από τον πρώτο κιόλας γύρο, το Μέτωπο της κ. Λεπέν θα κατεβάσει υποψηφίους στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής σε 1.100 καντόνια, από τα 1.900 που δεν κρίθηκαν από τον πρώτο γύρο.

Για το Σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Ολάντ, το «φέουδο» του οποίου -η Κορέζ- απειλεί να μετακινηθεί στα δεξιά την ερχόμενη Κυριακή, το αποτέλεσμα της κάλπης αναμένεται να αποδειχθεί ένα ακόμη ηχηρό ράπισμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους Σοσιαλιστές αφορά να διατηρήσουν 20 περίπου νομούς. Σύμβολο της δεινής αυτής ήττας, ο βορράς της Γαλλίας, όπου εντοπίζονταν τα περισσότερα σοσιαλιστικά καντόνια, θεωρείται ήδη χαμένος.

«Οι συνθήκες μιας μαζικής μετατόπισης προς τα Δεξιά και το Κέντρο έχουν ολοκληρωθεί» είπε χθες ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επαναλαμβάνοντας τη γραμμή του «όχι-όχι» προς τους υποψηφίους του συνασπισμού του, την απαγόρευση δηλαδή επιμέρους, ευκαιριακών συμμαχιών με το Εθνικό Μέτωπο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τον δεύτερο γύρο.

Το συνολικό ποσοστό της Αριστεράς, όμως, με 36,2% (24% Σοσιαλιστές, 6,5% Μέτωπο Αριστεράς και 1,9% Οικολόγοι) θεωρείται ικανοποιητικό από τους αναλυτές, που προειδοποιούν ωστόσο ότι η ερχόμενη Κυριακή θα στερήσει από πολλούς σημερινούς αριστερούς τοπικούς άρχοντες τα ηνία των καντονιών που ελέγχουν.

Την ίδια στιγμή, το εθνικό ποσοστό του Εθνικού Μετώπου (25,25%) είναι κατά πολύ χαμηλότερο του 30% που του έδιναν οι σφυγμομετρήσεις, γεγονός που αποτελεί μία κάποια δικαίωση για τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Ο κ. Βαλς είχε εμπλακεί ενεργά τις τελευταίες εβδομάδες στην προεκλογική εκστρατεία, καταδικάζοντας το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και προβάλλοντας αδιάκοπα την οικογενειακή του ιστορία και την καταγωγή του γονέων του, πολιτικοί πρόσφυγες από τη Βαρκελώνη στα χρόνια του Φράνκο.

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε χθες η Μαρίν Λεπέν, κάνοντας λόγο για «άθλο» που επέτρεψε στο κόμμα της να υπερβεί το ποσοστό του στις ευρωεκλογές (24,86%) και να κατακτήσει τον τίτλο του «πρώτου κόμματος της Γαλλίας». Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Harris Interactive, Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, όμως, οι διαμερισματικές εκλογές αποτελούν ιδανικό πεδίο θριαμβολογίας για το κάθε κόμμα: «Αντικειμενικά, όλοι δικαιούνται να εκφράζουν την ικανοποίησή τους. Το UMP, επειδή ξεπερνά την ακροδεξιά και κατακτά την πρωτιά. Το Εθνικό Μέτωπο, επειδή προοδεύει σε σχέση με τις τελευταίες τοπικές εκλογές και οι Σοσιαλιστές, γιατί χάρη στην κινητοποίησή τους, πέτυχαν να ξεπεράσουν το όριο του 20%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή