Νικητές με 35,4% οι σοσιαλιστές, τρίτο το Ποδέμος στην Ισπανία

Νικητές με 35,4% οι σοσιαλιστές, τρίτο το Ποδέμος στην Ισπανία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΒΙΛΛΗ. Μια πολύ δύσκολη χρονιά προδιαγράφουν για τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ανδαλουσία, την Κυριακή. Σε μια αναμέτρηση-προπομπό των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα έπεσε από το 40% στο 26,7%, ενώ πρώτοι με 35,4% αναδείχθηκαν οι σοσιαλιστές της Σουσάνα Ντίας. Το νεοεμφανιζόμενο Ποδέμος απέσπασε 14,8%, τριπλασιάζοντας το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια στις ευρωεκλογές.

«Ηταν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γαρθία Μαργάγιο, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την αλλαγή που χρειάζεται η Ισπανία», δήλωσε ο επικεφαλής των Ισπανών σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ.

Οι εκλογές στην Ανδαλουσία επιβεβαίωσαν την ανάδυση ενός κόμματος που εγκολπώνεται τη δυσαρέσκεια από το Λαϊκό Κόμμα, του κόμματος Σιουδαδάνος (πολίτες), που απέσπασε 9,2% των ψήφων. «Το Λαϊκό Κόμμα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί αυτή να ήταν η αρχή μιας πανωλεθρίας», είπε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης, Φερνάντο Αλβάρες. «Υπήρχαν πολλοί αγανακτισμένοι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος, που είχαν κουραστεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης, τη λιτότητα και την κρίση, αλλά έως τώρα δεν είχαν εναλλακτική λύση και προσέφεραν στο Λαϊκό Κόμμα ένα δίχτυ ασφαλείας. Τώρα (με την εμφάνιση των Σιουδαδάνος) αυτό εξαφανίστηκε», είπε.

Το Ποδέμος γιόρτασε ως «ιστορικό» βήμα την εκτόξευσή του από το 0 στο 14,8%, αν και επιτελείς του παραδέχθηκαν ότι το βήμα «δεν ήταν αρκετά μεγάλο». Η επικεφαλής του τμήματος πολιτικής ανάλυσης του Ποδέμος, Καρολίνα Μπεσκάνσα, δήλωσε ότι η Ανδαλουσία είναι μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και δεν προσφέρεται για συμπεράσματα πανεθνικής ισχύος. «Αλλά αν αντλούσαμε συμπεράσματα, θα ήταν πολύ θετικά για το Ποδέμος», είπε η Μπεσκάνσα, αφού στην Ανδαλουσία το Ποδέμος τριπλασίασε το ποσοστό των ευρωεκλογών, «πράγμα που μας τοποθετεί στο 25%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή