Κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Νετανιάχου

Κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Νετανιάχου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαθέτει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξασφαλίζοντας κυβερνητικούς εταίρους από τη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, και αναμένεται να λάβει αύριο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, το δεξιό κόμμα «Λικούντ», του Νετανιάχου, που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας 30 από τις 120 έδρες, θα ηγηθεί κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος θα απολαμβάνει της υποστήριξης 67 βουλευτών. Η εντολή στον Νετανιάχου «κλείδωσε» μετά την επιλογή του επιθετικά αντι- αραβικού κόμματος «Γισραέλ Μπεϊτένου» προς υποστήριξη.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό θα μετέχουν η ακροδεξιά «Εβραϊκή Εστία», τα υπερορθόδοξα κόμματα «Σας», ο «Ενωμένος Ιουδαϊσμός» και το κεντροδεξιό κόμμα «Κουλάνου», υπό τον «αντάρτη» του «Λικούντ», Μοσέ Καλόν. Ο τελευταίος κρατούσε σε όλη την προεκλογική περίοδο κλειστά τα χαρτιά του, καθώς οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονταν αμφίρροπη μάχη, με τις τελευταίες από αυτές, μάλιστα, να προβλέπουν νίκη της Κεντροαριστεράς. Υστερα από τη νίκη του, όμως, ο Νετανιάχου προσέφερε στον Καλόν το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, πράγμα που ο κεντροδεξιός πολιτικός αποδέχθηκε.

Στο μεταξύ, οι φόβοι για επικίνδυνη μετεκλογική πόλωση ενισχύθηκαν ύστερα από επιθέσεις εθνικιστών εναντίον γνωστών για τις προοδευτικές τους απόψεις καλλιτεχνών. Ο τραγουδιστής και συγγραφέας Τζόναθαν Γκέφεν δέχθηκε το Σαββατοκύριακο επίθεση στο σπίτι του, από άγνωστο, ο οποίος τον αποκάλεσε «προδότη και αριστεριστή» και αποπειράθηκε να τον γρονθοκοπήσει. Αργότερα, εθνικιστές αποδοκίμασαν την τραγουδίστρια και μέλος του φιλειρηνικού κινήματος Νόα, στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, καθώς επέστρεφε από την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή