Η κυβέρνηση Νετανιάχου κατασκοπεύει τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου κατασκοπεύει τις ΗΠΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ηλεκτρισμένη, το τελευταίο διάστημα, ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, ήρθε να προστεθεί η καταγγελία της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατασκοπεύει την Αμερική στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το σχετικό ρεπορτάζ, προφανώς αποτέλεσμα σκόπιμης διαρροής από την πλευρά του Λευκού Οίκου, αποκαλύπτει τη σοβαρότητα της κρίσης στις σχέσεις των δύο παραδοσιακών συμμάχων, την οποία συνδαυλίζει η επιθετική πολιτική του Νετανιάχου τόσο στο παλαιστινιακό όσο και στο ιρανικό πρόβλημα.

Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η Wall Street Journal αναφέρει ότι η εν λόγω κατασκοπευτική δραστηριότητα του Ισραήλ άρχισε λίγο μετά την αποκατάσταση μυστικού δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για τη διπλωματική επίλυση του προβλήματος, το 2012. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αντελήφθησαν τι συνέβαινε όταν υπέκλεψαν επικοινωνίες μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων, οι οποίοι αντάλλασσαν άκρως απόρρητες πληροφορίες, προσπελάσιμες μόνο μέσω κατασκοπείας.

Η Ουάσιγκτον γνώριζε

Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν εξεπλάγη από αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός, καθώς γνώριζε από καιρό ότι το Ισραήλ είναι μία από τις τέσσερις χώρες που ασκεί την πιο επιθετική κατασκοπευτική δραστηριότητα με στόχο την Αμερική―οι άλλες είναι η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία. Εκείνο που εξόργισε την κυβέρνηση Ομπάμα ήταν το γεγονός ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που απέσπασε, κατασκοπεύοντας την αμερικανική κυβέρνηση, για να ασκήσει πίεση στο υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο Κογκρέσο προκειμένου να τορπιλιστεί ενδεχόμενη συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Είναι ένα πράγμα να αλληλοκατασκοπεύονται ΗΠΑ και Ισραήλ και είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να κλέβει το Ισραήλ μυστικά των ΗΠΑ και ύστερα να τα διαβιβάζει σε Αμερικανούς νομοθέτες για να υπονομεύσει την αμερικανική διπλωματία», δήλωσε στην εφημερίδα ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Χθες, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, χαρακτήρισε «ανακριβές» το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν ασκεί κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ» και ότι «όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν (για το Ιράν) προέρχονταν από άλλες πηγές».

Στο μεταξύ, ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Ντένις Μακντόνα, καυτηρίασε την πολιτική Νετανιάχου στο Παλαιστινιακό και ζήτησε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Μιλώντας από το βήμα της προοδευτικής, αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης J Street, ο στενός σύμβουλος του Ομπάμα δήλωσε:

«Μια κατοχή που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια πρέπει να σταματήσει και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα να ζουν και να αυτοκυβερνώνται στο δικό τους κυρίαρχο κράτος. Ολοι γνωρίζουμε με τι θα μοιάζει η τελική συμφωνία: τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της ανεξάρτητης Παλαιστίνης πρέπει να βασίζονται σε εκείνα του 1967, με αμοιβαία αποδεκτές ανταλλαγές εδαφών».

Τέλος, εκπρόσωποι της Ενωμένης Αραβικής Λίστας, που αναδείχθηκε τρίτο πολιτικό κόμμα του Ισραήλ στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, απέρριψαν ως ανεπαρκή τη «συγγνώμη» του Νετανιάχου για τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς του σε βάρος της Αράβων του Ισραήλ την ημέρα των εκλογών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή