Κύπρος: απογοήτευση από γεώτρηση σε ΑΟΖ

Κύπρος: απογοήτευση από γεώτρηση σε ΑΟΖ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά ήταν τα έως τώρα αποτελέσματα της γεώτρησης που πραγματοποιείται στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η γεώτρηση της ENI/KOGAS, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, έφθασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5.485 μέτρων χωρίς να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε σχετικά ότι παρόλο που το αποτέλεσμα της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης με την επωνυμία «Αμαθούσα» προκάλεσε απογοήτευση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επαναξιολόγηση του γεωλογικού μοντέλου. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η ENI/KOGAS ζήτησε περίοδο δύο χρόνων προκειμένου να προβεί στην επαναξιολόγηση του γεωλογικού της μοντέλου και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αυτό το αίτημα με τους συμβούλους του για να αποφασίσει εάν είναι εύλογο ή όχι και να συζητήσει με την εταιρεία πόσο χρόνο χρειάζεται.

«Μας έχει κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις η εταιρεία, τις οποίες αξιολογούμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, καθώς οι εν λόγω εταιρείες έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια και θα πρέπει οπωσδήποτε να ξαναδούν τους στόχους στους οποίους θα θέλουν να κάνουν τη γεώτρηση. Διευκρίνισε ότι στην αξιολόγηση που είχε γίνει και με βάση την οποία άρχισαν οι γεωτρήσεις, είχαν εντοπιστεί τέσσερις γεωτρήσιμοι στόχοι. «Δεν είναι οι μόνοι στόχοι που υπήρξαν. Απλά αυτοί οι τέσσερις έχουν εγκριθεί ως γεωτρήσιμοι. Μια επαναξιολόγηση ενδεχομένως να φέρει στην επιφάνεια άλλους στόχους που δεν ήταν εγκεκριμένοι για γεώτρηση αυτή τη στιγμή», είπε ο Κύπριος υπουργός.

Διακοπή δραστηριοτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που δεν έχουν διαψευστεί, η ΕΝΙ/KOGAS αναμένεται να διακόψει για ένα διάστημα περίπου δύο – τριών μηνών τις δραστηριότητές της και η Τουρκία με αφορμή αυτή τη διακοπή δεν θα ανανεώσει τη Navtex για την παραμονή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή