Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ και το Ιράν ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα στη Λωζάννη τις συζητήσεις τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται αποφασισμένες να καταλήξουν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό πριν από το τέλος του μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκαν συνοδευόμενοι από τις αντιπροσωπείες τους λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στην ελβετική πόλη, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων μαραθώνιων συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν αισιόδοξες.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε να το κάνουμε ως τις 31 (Μαρτίου). Βλέπουμε τον δρόμο για να το κάνουμε», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Συνολικά είμαι αισιόδοξος», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Τα τεχνικά ζητήματα, τα νομικά και τα πολιτικά είναι αλληλένδετα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα τεχνικά θέματα, αλλά τα πολιτικά, όπως οι κυρώσεις, να παραμείνουν χωρίς απάντηση (…) Δεν υπάρχει συμφωνία όσο δεν υπάρχει συμφωνία για όλα τα ζητήματα», υπογράμμισε.

Παρόλα αυτά ο Σαλεχί σημείωσε ότι στη διάρκεια των προηγούμενων συνομιλιών, οι δύο αντιπροσωπείες —η αμερικανική και η ιρανική— σημείωσαν σημαντικές προόδους στα τεχνικά ζητήματα.

Παράλληλα όμως εξέφρασε τον φόβο σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις «των γεγονότων στην περιφέρεια και διεθνώς», ενώ προειδοποίησε εναντίον του ακτιβισμού «όσων προσπαθούν να μην υπάρξει συμφωνία».

Οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ξεκινούν την ώρα που έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η ένταση στην περιοχή με την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, τους οποίους φέρεται να υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Η επιχείρηση αυτή «θα προκαλέσει περισσότερες εντάσεις στην περιοχή και δεν θα ωφελήσει καμία χώρα», υπογράμμισε ο Ζαρίφ. Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι η κρίση στην Υεμένη δεν συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κέρι. «Οι συνομιλίες μας περιορίζονται στα πυρηνικά», διαβεβαίωσε.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα μεταβεί το Σάββατο το πρωί στη Λωζάννη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και μια προσωρινή συμφωνία που παρατάθηκε ήδη δύο φορές, η Τεχεράνη και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) είναι αποφασισμένες να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία πριν το τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή