ΚΟΣΜΟΣ

Τα είπαν για το Ιράν Ομπάμα και Μέρκελ

ta-eipan-gia-to-iran-ompama-kai-merkel-2075301

Τηλεφωνική συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο είχε ο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οπρόεδρος των ΗΠΑ και η Μέρκελ κάλεσαν την ιρανική κυβέρνηση να λάβει «τις απαραίτητες αποφάσεις» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ομπάμα και η Μέρκελ επέμειναν στην ανάγκη η Τεχεράνη να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που επιβάλλονται προκειμένου να «επιλυθούν τα προβλήματα που παραμένουν», επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

«Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συνεκτικής συμφωνίας η οποία θα εξασφαλίζει πλήρως και εμπεριστατωμένα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μια αποκλειστικά ειρηνική κατεύθυνση, ενώ σημείωσαν ότι το Ιράν πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να επιλύσει αρκετά εναπομείναντα ζητήματα» υπογραμμίζεται.

Οι διαπραγματεύσεις εξάλλου μεταξύ της ιρανικής κυβέρνησης και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα είναι «δύσκολες», αναγνώρισαν σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας και ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και υπάρχουν διαφωνίες. Προσπαθούμε να τις επιλύσουμε» δήλωσε ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την ώρα που κι ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το Ιράν πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις».

Εξάλλου, ένας άλλος δυτικός διπλωμάτης διεμήνυσε σήμερα ότι εάν οι Ιρανοί διαπραγματευτές δεν επιδείξουν ευελιξία στις συνομιλίες για τα πυρηνικά, το να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις στις επόμενες ημέρες θα είναι «αρκετά δύσκολο».

«Διαπραγματευόμαστε με εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς, καταβάλλεται μια συλλογική και πολυμερής προσπάθεια να φθάσουμε (σε μια συμφωνία). Όμως, εάν οι Ιρανοί δεν κινηθούν, μοιάζει αρκετά δύσκολο και προς το παρόν δεν καταβάλλουν και μεγάλες προσπάθειες» επισήμανε ο διπλωμάτης υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Μια αρχική απόφαση στο να μετριαστούν οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας για το Ιράν, εφόσον υπάρξει συμφωνία – ένα από τα βασικά αιτήματα της Τεχεράνης – ενδέχεται να συμπεριλάβουν «κινήσεις» όπως την άρση της δέσμευσης των περιουσιών προσώπων και νομικών προσώπων αλλά και την απόσυρσή τους από τον κατάλογο ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, τόνισε ο ίδιος.

Στο μεταξύ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «αναμένεται» να μεταβεί στη Λωζάννη την Κυριακή προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δύο ημέρες πριν από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς θα μεταβεί στην Ελβετία από αύριο Σάββατο και ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε έτοιμος να ταξιδέψει στη Λωζάννη «αυτό το Σαββατοκύριακο» καθώς οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία πριν από την προσεχή Τρίτη, ενώ έως το τέλος Ιουνίου πρέπει να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία που θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.