Φόβοι για δημιουργία αστυνομικού κράτους στην Τουρκία

Φόβοι για δημιουργία αστυνομικού κράτους στην Τουρκία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τούρκοι βουλευτές ψήφισαν χθες μια συντομευμένη εκδοχή του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού νομοσχεδίου περί «εσωτερικής ασφάλειας», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα με στόχο την ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας, που θεωρούνται αντιδημοκρατικά από την αντιπολίτευση. Βασικός φόβος είναι έμμεση μετατροπή της χώρας σε αστυνομικό κράτος. Επειτα από έναν μήνα και πλέον εντονότατων συζητήσεων, που χαρακτηρίσθηκαν από βίαιους καβγάδες, ενίοτε και ξύλο μέσα στην εθνοσυνέλευση, το κοινοβούλιο, όπου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, υιοθέτησε οριστικά χθες 69 από τα 132 άρθρα του αρχικού νομοσχεδίου. Ανάμεσα στα μέτρα που υιοθετήθηκαν περιλαμβάνονται μερικά από αυτά που έχουν επικριθεί περισσότερο από τους αντιπάλους του καθεστώτος του προέδρου Ερντογάν, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι θέλει να κάνει την Τουρκία «αστυνομικό κράτος».

Το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε επιτρέπει στους αστυνομικούς να διεξάγουν έρευνες σε κατοικίες ή οχήματα βάσει απλών «υποψιών» ή να κρατούν υπόπτους επί 48 ώρες, αντί 24 ωρών που μπορούσαν να τους κρατούν έως τώρα, χωρίς επίβλεψη από δικαστικό. Προβλέπει, επίσης, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για διαδηλωτές που έχουν στην κατοχή τους βόμβες Μολότοφ ή πυροτεχνήματα. Η κυβέρνηση κατέθεσε αυτό το νομοσχέδιο μετά τις βίαιες φιλοκουρδικές ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο και στοίχισαν τη ζωή σε σαράντα ανθρώπους. Η ψήφισή του πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου και εξαιτίας των δύσκολων ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται για τον τερματισμό της εξέγερσης των Κούρδων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή