Επιστολές του Καρόλου στο «φως»

Επιστολές του Καρόλου στο «φως»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υστερα από δεκαετή δικαστικό αγώνα, το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ότι οι επιστολές που έχει κατά καιρούς απευθύνει ο πρίγκιπας Κάρολος προς τα βρετανικά υπουργεία πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα. «Τα έγγραφα θα τροφοδοτήσουν την απαιτούμενη συζήτηση για τις παραμέτρους της βασιλικής ανάμειξης» τόνισε ο σχολιαστής Αντριου Μόρτον.

Ο 66χρονος Κάρολος έχει περάσει μια ζωή ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Παρά την τυπική απαίτηση περί ουδετερότητας του μονάρχη σε θέματα διακυβέρνησης, ο Κάρολος δεν διστάζει να εκφέρει απόψεις για ζητήματα, όπως η αρχιτεκτονική κληρονομιά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιολογική γεωργία.

Πέρα όμως από τις δεδηλωμένες απόψεις, τι είδους «συστάσεις» έχει απευθύνει στα υπουργεία; Αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», υποβάλλοντας, προ δεκαετίας, αίτημα με βάση τον νόμο περί διαφάνειας. Η αυλαία του δικαστικού σίριαλ έπεσε την Πέμπτη, με την απόρριψη της έφεσης από το ανώτατο δικαστήριο.

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 30 ημέρες, προκειμένου να λογοκρίνει φράσεις κατά τη διακριτική της ευχέρεια και να δώσει τα υπόλοιπα στη δημοσιότητα. «Ο Γκάρντιαν κέρδισε», έγραψε ο διευθυντής του, Αλαν Ράσμπριτζερ. «Είναι μια καλή ημέρα για τη διαφάνεια στην κυβέρνηση και δείχνει πόσο σημαντική είναι η πλήρης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθερία του Τύπου». 

Η απογοήτευση

Εκπρόσωπος Τύπου του Καρόλου εξέφρασε «απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν τιμήθηκε η αρχή του σεβασμού της ιδιωτικότητας». Ο πρωθυπουργός, Κάμερον, έκανε λόγο για «απογοητευτική απόφαση» και είπε ότι ίσως χρειαστεί αλλαγή της νομοθεσίας. Ηδη, το 2010 η σχετική νομοθεσία έγινε πιο αυστηρή, απαγορεύοντας χωρίς εξαιρέσεις τη δημοσιοποίηση αλληλογραφίας ανάμεσα στον βασιλιά ή στον διάδοχο και την κυβέρνηση. «Υπερασπιζόμαστε την αρχή ότι κορυφαία μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να είναι σε θέση να εκφράζουν με εμπιστευτικότητα τις απόψεις τους στην κυβέρνηση» σημείωσε ο Κάμερον. «Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος θα συμφωνούσε ότι αυτό είναι σωστό».

Η πλειοψηφία των Βρετανών υπερασπίζεται τη μοναρχία, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό επιθυμούν τον θεσμό ως «διακοσμητικό» παραδοσιακό στοιχείο και σε ποιο βαθμό επιθυμούν ενεργό ανάμειξη του παλατιού στις υποθέσεις της κυβέρνησης. Πάντως, η πλειοψηφία θεωρεί σωστό «να εκφράζει δημοσίως την άποψή του για τα θέματα που θεωρεί σημαντικά».

«Αν οι απόψεις του Καρόλου αποξενώσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τότε η δημοτικότητα της μοναρχίας θα επηρεαστεί αρνητικά» είπε ο σχολιαστής, ειδικός στα θέματα του παλατιού, Αντριου Μόρτον. Ο Μόρτον τονίζει ότι ο Κάρολος θα είναι πιο παρεμβατικός από τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ. «Το έχει στο αίμα του να αναμιγνύεται», εξηγεί ο Μόρτον. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να σταματήσει όταν γίνει βασιλιάς».

Οι 27 επιστολές που αντάλλαξε ο Κάρολος με υπουργούς Βιομηχανίας, Γεωργίας και Υγείας αφορούν την περίοδο 2004-2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή