Νίκη Κάμερον με βραχεία κεφαλή επί Μίλιμπαντ

Νίκη Κάμερον με βραχεία κεφαλή επί Μίλιμπαντ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νικητής της πρωτότυπης τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αναδείχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, που δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian.

Στο ιδιότυπο ντιμπέιτ, στο οποίο ο Κάμερον και ο Εντ Μίλιμπαντ αντιμετώπισαν – ο καθένας ξεχωριστά– τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου-σταρ Τζέρεμι Πάξμαν, οι τηλεθεατές θεώρησαν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός υπήρξε πιο πειστικός, παρά την εμφανή του ενόχληση με ορισμένες από τις ερωτήσεις του «Πάξο», όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν περιπαικτικά οι Βρετανοί.

Ο κ. Κάμερον ρωτήθηκε επανειλημμένα πώς θα εξοικονομήσει 12 δισ. στερλίνες από τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Αντί να απαντήσει ευθέως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πλειστάκις ότι θα περικόψει 1 στερλίνα από κάθε 100 κρατικών δαπανών, αρνούμενος επίμονα να αποκαλύψει λεπτομέρειες των περικοπών αυτών. «Εχουμε διαπιστώσει ότι το πάγωμα για δύο χρόνια των επιδομάτων για τους ήδη απασχολούμενους, θα οδηγήσει σε κάποιες οικονομίες» είπε ο πρωθυπουργός. Ο 48χρονος Κάμερον, που αρνήθηκε να καθίσει απέναντι στον αντίπαλό του για ένα συνηθισμένο ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις αρχικές ερωτήσεις του Πάξμαν, για να χαλαρώσει λίγο αργότερα. Σε σπάνια –για εν ενεργεία πρωθυπουργό– στιγμή αυτοκριτικής, ο κ. Κάμερον παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του έχει διαπράξει σφάλματα, καλώντας όμως τους ψηφοφόρους να του δώσουν μια ακόμη ευκαιρία για να ολοκληρώσει το έργο της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.

Ο αντίπαλός του

Ο Εντ Μίλιμπαντ, που εμφανίσθηκε δεύτερος, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τον χαρακτήρα του. «Δεν είμαι ένα “φυτό” του βόρειου Λονδίνου. Είμαι αρκετά σκληρός; Διάολε, ναι! Είμαι όσο σκληρός χρειάζεται για να γίνω πρωθυπουργός» είπε ο Μίλιμπαντ, υπενθυμίζοντας ότι ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, για να εκφράσει τη διαφωνία του σχετικά με τον βομβαρδισμό της Συρίας.

Σε προγραμματισμένη για χθες πανηγυρική ομιλία του στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, ο κ. Μίλιμπαντ επρόκειτο να πει ότι το Εργατικό Κόμμα εκφράζει την αισιοδοξία ενώ οι Συντηρητικοί την απαισιοδοξία και ότι το αισιόδοξο αυτό πνεύμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκστρατείας, η οποία θα φέρει το κόμμα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ύστερα από πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση.

Απαντώντας στις σκληρές, προσωπικές ερωτήσεις του Πάξμαν, ο Μίλιμπαντ είπε: «Αδιαφορώ για τα όσα γράφουν για μένα οι εφημερίδες. Είμαι επίμονος άνθρωπος κι έχω συνηθίσει να με υποτιμούν. Πολλοί είπαν ότι δεν θα γίνω αρχηγός του κόμματος και το έκανα. Αλλοι τόσοι είπαν ότι δεν μπορώ να γίνω πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι θα τους διαψεύσω και πάλι».

Οι αναποφάσιστοι

Ενθαρρυντικές για τους Εργατικούς υπήρξαν οι απαντήσεις στη σφυγμομέτρηση του Guardian, σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Σε ποσοστό 56% απάντησαν θετικά στην ερώτηση «είστε έτοιμοι να αλλάξετε γνώμη και να στηρίξετε τους Εργατικούς;», ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 30% για τους Συντηρητικούς.

Η Λούσι Πάουελ, ανώτατο στέλεχος των Εργατικών, είπε χθες, μιλώντας στην εκπομπή «BBC Breakfast», ότι η συνέντευξη έδωσε την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να δουν τον πραγματικό Εντ Μίλιμπαντ. «Η χθεσινή εκπομπή ήταν μια ευκαιρία για το κοινό να δει τον αληθινό Εντ Μίλιμπαντ, ενώ πολλοί ικανοποιήθηκαν από τη σκληρή του στάση και την ικανότητά του να διαψεύσει πολλούς μύθους γύρω από την προσωπικότητά του» τόνισε η κ. Πάουελ.

Σε μία προσπάθεια να μεταπείσει επίδοξους ψηφοφόρους του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) αλλά και των Πρασίνων, ο κ. Μίλιμπαντ επρόκειτο χθες να υπογραμμίσει ότι οι κάλπες της 17ης Μαΐου δεν αφορούν απλά δύο διαφορετικά κόμματα και δύο ηγέτες, αλλά «δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον της Βρετανίας».

Επικρίσεις και έπαινοι

Την εμφάνιση του Εντ Μίλιμπαντ επαίνεσε χθες ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Ukip, Νάιτζελ Φαράζ.

Μιλώντας στο δίκτυο SkyNews, ο κ. Φαράζ είπε: «Ο Μίλιμπαντ τα πήγε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Τον βαθμολογώ με 7 στα 10, ενώ στον Κάμερον δίνω 4 στα 10. Δεν ήταν καθόλου αυτό που περίμενα. Σε ό,τι αφορά τις προσωπικότητες, ο Μίλιμπαντ ήταν πιο μαχητικός και επιθετικός. Την ίδια στιγμή, ήταν πιο ανθρώπινος κι έκανε το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Η στάση του απέναντι στις σκληρές ερωτήσεις του Πάξμαν ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη και ηγετική. Ο Κάμερον δεν πέτυχε τίποτα απ’ όλα αυτά. Ο πρωθυπουργός έμοιαζε συνέχεια ενοχλημένος, εμφανίζοντας την ανάγκη να απολογείται και να αμύνεται διαρκώς».

Διαφορετική άποψη εξέφρασε χθες –όπως αναμενόταν– για την παράλληλη συνέντευξη ο γραμματέας των Συντηρητικών, Γκραντ Σαπς. «Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις, για να εμφανισθεί ως ο άνθρωπος που διαθέτει σαφές σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Εντ Μίλιμπαντ μπορεί πάντα να πετάει μερικά συνθήματα εδώ κι εκεί, αλλά όλα είναι πιο εύκολα όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση και δεν έχεις να υπερασπισθείς τις αποφάσεις σου. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Εντ Μίλιμπαντ δεν διαθέτει σαφές και αξιόπιστο σχέδιο διακυβέρνησης. Κάθε φορά που ο κ. Πάξμαν τού ζητούσε να αναπτύξει κάποια θέση του λεπτομερώς, ο κ. Μίλιμπαντ επέλεγε την ασάφεια, την παροχολογία και τα συνθήματα» είπε ο κ. Σαπς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή