Εκλογικός «πυρετός» στην Ισπανία

Εκλογικός «πυρετός» στην Ισπανία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθέρμανση για τον εκλογικό μαραθώνιο των επόμενων μηνών ήταν οι νομαρχιακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ανδαλουσία. Στις κάλπες της νοτιότερης ισπανικής περιφέρειας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε πρώτο αν και αποδυναμωμένο, το Λαϊκό Κόμμα των συμμάχων του πρωθυπουργού Ραχόι επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε προϊούσα κατάρρευση, ενώ το Podemos άλλαξε τον εκλογικό χάρτη, χωρίς όμως να είναι σε θέση να κυβερνήσει.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε την επικεφαλής των σοσιαλιστών στην Ανδαλουσία, Σουζάνα Ντίας, η οποία ανέλαβε τα ηνία την τοπικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2013, μετά την παραίτηση λόγω σκανδάλων του προκατόχου της, Χοσέ Αντόνιο Γρινιάν. Ο Γρινιάν και ο έτερος πρώην σοσιαλιστής κυβερνήτης της Ανδαλουσίας, Μανουέλ Τσάβες, θα δικαστούν σε λίγες εβδομάδες για τη λεγόμενη υπόθεση «ERE», που αφορά διασπάθιση τουλάχιστον 132 εκατ. ευρώ μέσα από πλαστά προγράμματα επιδοτήσεων προς εταιρείες «ημετέρων». Η Ντίας επέσπευσε τις εκλογές, προκειμένου να αποφύγει την αρνητική δημοσιότητα της δίκης και κατόρθωσε να αποσπάσει 35%, παρατείνοντας, έστω και ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, την 33χρονη διακυβέρνηση της Ανδαλουσίας από τους σοσιαλιστές. Το Λαϊκό Κόμμα έπεσε από το 41% στο 27%, ενώ το Podemos απέσπασε 15%, τριπλασιάζοντας το ποσοστό που είχε κατακτήσει στην περιφέρεια αυτή στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, το κεντροδεξιό Ciudadanos έφθασε το 9%, εξαφανίζοντας το συγγενές κεντρώο κόμμα UPyD.

Οι χειρισμοί του Podemos, την επόμενη ημέρα των εκλογών της Ανδαλουσίας, θα προξενούσαν έντονες συζητήσεις στους κόλπους των υποστηρικτών του, αν το κόμμα των Ισπανών συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζούσε στον εκλογικό πυρετό μιας πολύ κρισιμότερης αναμέτρησης, των αυτοδιοικητικών εκλογών της 24ης Μαΐου. Την ημέρα εκείνη κρίνεται η κυβέρνηση δεκατριών από τις δεκαεπτά ισπανικές περιφέρειες, καθώς και όλων των δήμων. Στη Μαδρίτη, όπου αυτές τις μέρες γίνονται προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων του συνδυασμού Ahora Madrid (κοινή κάθοδος του Podemos και του τοπικού κινήματος Ganemos), επικρατεί κλίμα έντονων ζυμώσεων και κινηματικού ενθουσιασμού. Το τελικό πρόγραμμα του συνδυασμού δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, αλλά οι άξονες των θεμάτων που συζητούνται βρίσκονται σε προφανή διάσταση με τα έως τώρα πεπραγμένα των συντηρητικών τοπικών αρχόντων: λογιστικός έλεγχος του χρέους του δήμου της Μαδρίτης με ενεργή ανάμειξη των πολιτών, επιστροφή στη δημόσια διαχείριση σχολείων και νοσοκομείων που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ιδιώτες, εκδημοκρατισμός της λήψης αποφάσεων, συμμετοχικοί προϋπολογισμοί, επιτροπές γειτονιάς.

Ρητορικές μετατοπίσεις

Η εισβολή του Podemos στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας έχει υποχρεώσει τα κατεστημένα κόμματα σε ρητορικές μετατοπίσεις. Ετσι, η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος για τον δήμο της Μαδρίτης, Εσπεράνθα Αγκίρε, ταυτισμένη με το πιο αμαρτωλό κατεστημένο του κόμματος, αίφνης μιλάει για διαφάνεια, απορρίπτει τα μεγάλα έργα και ζητεί να τεθεί ο δήμος στην υπηρεσία των πολιτών. Στη δε Ανδαλουσία, η Ντίας σχεδιάζει να χαρακτηρίσει επισήμως την περιφέρεια «περιοχή έκτακτης οικιστικής κρίσης», ώστε να κατευνάσει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που εκφράζεται εκλογικά μέσω του Podemos.

Παράλληλα, το ισπανικό κατεστημένο συνεχίζει να «ξεσκονίζει» ένα-ένα τα στελέχη του Podemos, βγάζοντας στην επιφάνεια «κατηγορίες», όπως ότι ο υπ’ αριθμόν 2 του κόμματος δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων που απαιτούσε η σύμβασή του με το πανεπιστήμιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή