ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις νεκροί σε μάχες Ιρακινών με τζιχαντιστές

tesseris-nekroi-se-maches-irakinon-me-tzichantistes-2075545

Τέσσερις Ιρακινοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε οδομαχίες με αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Τικρίτ κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την βραδεία προέλασή τους στην πόλη, προπύργιο των σουνιτών τζιχαντιστών, ενώ έχουν αρχίσει αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στη νότια συνοικία Σισίν και στη βόρεια συνοικία αλ Καντισίγια χθες Παρασκευή, αφού ο διεθνής συνασπισμός διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ, είπε ο αξιωματούχος αυτός σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η εκστρατεία επιβραδύνθηκε ξανά χθες το βράδυ, όταν ξέσπασαν μάχες με τους τζιχαντιστές στις οποίες σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 11, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τα περισσότερα από τα μέλη των σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων, που υποστηρίζονται από το Ιράν και αποκαλούνται Χασίντ Σαάμπι (Επιτροπές Λαϊκής Κινητοποίησης, στα αραβικά) είναι ανοικτά εχθρικά έναντι των ΗΠΑ και αντιτίθενται στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού.

Οι σιιτικές ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να κρατούν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη αλλά, με την εξαίρεση της Οργάνωσης Μπαντρ, μποϊκοτάρουν τη συνέχιση της επιχείρησης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάμιξη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Μια δύναμη 20.000 παραστρατιωτικών και ανδρών του στρατού, στην πλειονότητά τους μέλη σιιτικών ομάδων, άρχισαν την ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ την 2η Μαρτίου, αλλά η επίθεση σταμάτησε πριν από δύο εβδομάδες, με τους επικεφαλής της να επικαλούνται τον μεγάλο αριθμό των απωλειών και τις ανησυχίες για τους άμαχους που είναι παγιδευμένοι μέσα στην πόλη.

Αξιωματικοί του στρατού του Ιράκ ζήτησαν να γίνουν αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό για να μπορέσει να συνεχιστεί η προέλαση, αλλά οι ηγέτες των σιιτικών οργανώσεων λένε ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια, πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ — τις οποίες ορισμένοι εξ αυτών κατηγορούν ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουν το ΙΚ.

Κατ' ιδίαν, Ιρακινοί στρατιωτικοί και πολιτικοί λένε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι σιιτικές πολιτοφυλακές πρωτοστατούν στην επίθεση εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες σουνιτικές πόλεις του Ιράκ. Σουνίτες κατηγορούν τους σιίτες παραστρατιωτικούς για εκτοπισμό αμάχων σε μαζική κλίμακα και εξωδικαστικές εκτελέσεις σε περιοχές που έχουν αποσπάσει από το ΙΚ, όπως στην επαρχία Ντιγιάλα του ανατολικού Ιράκ αλλά και σε γεωργικές εκτάσεις γύρω από τη Βαγδάτη.

Η απόφαση του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι να ζητήσει τη συνδρομή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στην επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ ελήφθη παρότι πολλοί επισήμαιναν πως ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, από την δική τους πλευρά, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν την ανάμιξή τους σε μια επιχείρηση στην οποία το Ιράν παρέχει υποστήριξη κρίσιμης σημασίας, υποστηρίζουν πως στη χερσαία επιχείρηση συμμετέχουν μεν σιιτικές ένοπλες ομάδες, που όμως δεν συνδέονται με την Τεχεράνη.
 
Μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός των ΗΠΑ σήμερα αναφέρει ότι αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν 18 επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μέσα σε 24 ώρες, εκ των οποίων οκτώ στο Τικρίτ.

Τα πλήγματα στο Τικρίτ είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν 11 θέσεις μάχης, ένα όχημα και ένα όχημα που πιθανόν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός. Επλήγησαν επίσης τρεις μονάδες του ΙΚ.

Οι υπόλοιπες επιδρομές στο Ιράκ στοχοθέτησαν δυνάμεις, θέσεις και εγκαταστάσεις του ΙΚ στη Φαλούτζα, στη Μοσούλη, στην Ταλ Άφαρ, στην Αρ Μπάιτζι και στο Μπάιτζι, κατά την ίδια πηγή.

Οι επιδρομές στη Συρία, όλες στην περιοχή της πόλης Κομπάνι, είχαν στόχο δύο μονάδες του ΙΚ και κατέστρεψαν δύο αντιαεροπορικά όπλα, τρία οχήματα κι έναν εκσκαφέα, προστίθεται στην ανακοίνωση.