ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τις νυχτερινές επιδρομές στη Σαναά

0830810108

Τουλάχιστον 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν απόψε, σε αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, όπως έγινε γνωστό από στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν το κτίριο όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Υεμένης που έχει συμμαχήσει με τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην περιοχή Σουμπάχα, στα δυτικά της πρωτεύουσας Σαναά.

Στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σαναά μεταφέρθηκαν τα πτώματα 12 στρατιωτών ενώ υπάρχουν και 18 τραυματίες, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.

Εξάλλου, μια πηγή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας υποστήριξε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας την πίστα του αεροδρομίου. "Είναι η πρώτη φορά που βομβαρδίζουν" το αεροδρόμιο αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, την περασμένη Πέμπτη, είπε η πηγή αυτή υπογραμμίζοντας ότι η πίστα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το Σάββατο ο ΟΗΕ απομάκρυνε από τη Σαναά όλο το προσωπικό του, για λόγους ασφαλείας.

Με απούσες τις δυνάμεις ασφαλείας, ομάδες ενόπλων κυκλοφορούν, ενίοτε πάνω σε άρματα μάχης, προσπαθούν να επιβάλουν τον δικό τους νόμο στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, όπου επικρατεί χάος, εν μέσω πυρών κι εκρήξεων.

Το απόγευμα του Σαββάτου όλη η πόλη ταρακουνήθηκε από τις ισχυρές εκρήξεις σε μια μεγάλη αποθήκη όπλων, σε μια σπηλιά στο όρος Τζέμπελ Χάντιντ, όχι μακριά από το λιμάνι.

Παραδομένη από την Παρασκευή σε πλιατσικολόγους, η αποθήκη όπλων αυτή του στρατού έγινε θέατρο συγκρούσεων και αψιμαχιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του Άντεν Αλ Χέντερ Λασουάρ ανασύρθηκαν «14 απανθρακωμένα πτώματα» από το εσωτερικό της αποθήκης. Πολίτες κατηγόρησαν τους Χούτι και ανθρώπους πιστούς στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ότι προκάλεσαν την έκρηξη στην αποθήκη.

Οι κάτοικοι του Άντεν κλείστηκαν στα σπίτια τους, όπως ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά στη συντριπτική τους πλειονότητα και οι κυριότεροι οδικοί άξονες διεκδικούνταν από αντίπαλες ομάδες ενόπλων. Την ίδια στιγμή, ομάδες νεαρών εθελοντών σχηματίζουν επιτροπές αυτοάμυνας έναντι των Χούτι, που επιδιώκουν να καταλάβουν την πόλη.

Νωρίτερα το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες ξένους διπλωμάτες από την Υεμένη, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέσυρε τους ξένους εργαζομένους του από τη χώρα, μετά την τρίτη νύχτα αεροπορικών βομβαρδισμών από μια συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία με στόχο να ανακοπεί η προέλαση των Χούτι, μιας δύναμης που το Ριάντ θεωρεί προσκείμενη στο Ιράν.

Η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, που εξέπληξε πολλούς παρατηρητές, καθώς το συντηρητικό σουνιτικό βασίλειο συνήθως ασκεί επιρροή με οικονομικά μέσα, σχεδιάζεται να διαρκέσει έναν μήνα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να φθάσει τους έξι ή περισσότερους, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στον Κόλπο.

Ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι στους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει, καταστράφηκαν οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι που είχαν πέσει στα χέρια των Χούτι όταν κατέλαβαν εγκαταστάσεις του στρατού.

«Πιστεύουμε ότι καταστρέψαμε τα περισσότερα από αυτά τα μέσα», είπε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, ο ταξίαρχος Άχμεντ Ασέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ριάντ.

Παράλληλα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Γιασίν δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στην επέμβαση εναντίον των Χούτι.

Ερωτηθείς στο περιθώριο της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου εάν θα χρειαστεί η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Υεμένη, ο ΥΠΕΞ της χώρας απάντησε: «αυτό είναι πιθανό. Πολύ πιθανό».

Ο Γιασίν είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι θα παραμείνει στο εξωτερικό έως ότου οι συνθήκες επιτρέπουν την επιστροφή του στην Υεμένη.