ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός και προειδοποίηση για τσουνάμι στην Παπούα Νέα Γουινέα

seismos-kai-proeidopoiisi-gia-tsoynami-stin-papoya-nea-goyinea-2075577

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε σήμερα την Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ εκδόθηκε άμεσα προειδοποίηση για εκδήλωση τσουνάμι.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε βάθος 33 χιλιομέτρων και σε κοντινή απόσταση από την πόλη Ραμπούλ της Παπούα Νέα Γουινέα, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό που εδρεύει στη Χαβάη ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν «επικίνδυνα κύματα τσουνάμι» στις ακτές που βρίσκονται εντός 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού κατά μήκων των ακτών της Παπούα Νέα Γουινέα και των Νήσων του Σολομώντος». Τα κύματα είναι πιθανό να φτάσουν σε ύψος τα 1 με 3 μέτρα κατά μήκος των ακτών της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, δεν αναμένεται να εκδηλωθεί καταστροφικό τσουνάμι.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές οι οποίες απειλούνται πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των εθνικών και τοπικών αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.