ΚΟΣΜΟΣ

Ασάντ: Η Ρωσία μας έδινε όπλα και πριν από την κρίση

asant-i-rosia-mas-edine-opla-kai-prin-apo-tin-krisi-2075621

Η Ρωσία τροφοδοτεί τη Συρία με όπλα στο πλαίσιο συμβολαίων που έχουν υπογραφεί τόσο μετά την έναρξη του πολέμου το 2011, όσο και πριν από αυτήν, δηλώνει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Τα σχόλια του Ασαντ περιλαμβάνονται σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta και έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις ρώσων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η προμήθεια πολεμικού υλικού στη Δαμασκό είχε συμφωνηθεί πριν από την έναρξη του πολέμου.

«Υπάρχουν συμβόλαια που έχουν κλείσει πριν από την έναρξη της κρίσης και τα οποία εφαρμόσθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπάρχουν και άλλες συμφωνίες για προμήθεια όπλων και στρατιωτική συνεργασία που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και εφαρμόζονται τώρα», δηλώνει ο Ασαντ.

«Εχουν γίνει κάποιες αλλαγές για να ληφθεί υπ΄ όψιν το είδος των συγκρούσεων που διεξάγει ο συριακός στρατός με τους τρομοκράτες», διευκρινίζει ο Ασαντ στο πλήρες κείμενο της συνέντευξης, αποσπάσματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Συρίας δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τα όπλα που η Ρωσία, ο δεύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, προμηθεύει στη Δαμασκό από την έναρξη της σύρραξης των 220.000 νεκρών και των εκατομμυρίων εκτοπισμένων.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, το οποίο ερωτήθηκε τηλεφωνικά, δεν σχολίασε τις δηλώσεις Ασαντ.