Προέλαση Χούτι στην Υεμένη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που συνεχίστηκαν χθες για πέμπτη ημέρα, οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προέλασαν χθες, με στόχο να καταλάβουν το λιμάνι του Αντεν, το τελευταίο προπύργιο του ανατραπέντος προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Ο τελευταίος εγκατέλειψε τη χώρα του την Πέμπτη, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, απ’ όπου κατευθύνθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, επιβαίνοντας στο αεροπλάνο του βασιλιά Σαλμάν.

Χθες, οι Χούτι είχαν διεισδύσει στα βορειοανατολικά περίχωρα του Αντεν, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τα στρατεύματα που έμειναν πιστά στον Χάντι. Στο πλευρό των Χούτι, οι οποίοι στηρίζονται στη σιιτική μειονότητα της Υεμένης -περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού- αγωνίζονται δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο της χώρας Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος ανετράπη μετά τη λαϊκή εξέγερση, που ξεκίνησε το 2011, αλλά διατηρεί ισχυρή επιρροή και φιλοδοξίες.

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε τη στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική της χώρα για να περιορίσει τον βασικό ανταγωνιστή της στην περιοχή, το σιιτικό Ιράν, θεωρώντας ότι οι Χούτι είναι μαριονέτες της Τεχεράνης. Ο οίκος των Σαούντ έχει την υποστήριξη οκτώ αραβικών κρατών, αν και δεν είναι σαφής ο ρόλος των συμμάχων του στο πεδίο της μάχης. Χθες, το Πακιστάν, ένας από τους σταθερότερους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι θα στείλει στρατεύματα στο πλευρό του ανατραπέντος προέδρου.

Στο μεταξύ, αεροπορική επιδρομή των Σαουδαράβων στη Βορειοδυτική Υεμένη έπληξε στρατόπεδο προσφύγων που είχαν καταφύγει εκεί λόγω του εμφυλίου, προκαλώντας τον θάνατο 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 65.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή