«Εφυγε» ο γηραιότερος άνθρωπος

«Εφυγε» ο γηραιότερος άνθρωπος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Απεβίωσε, πλήρης ημερών, ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος του κόσμου, μία γυναίκα από την Ιαπωνία, η Μισάο Οκάουα, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες γιόρτασε τα 117α γενέθλιά της. Η πιο γηραιά κυρία της υφηλίου άφησε την τελευταία της πνοή εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας, περιτριγυρισμένη από φίλους και συγγενείς. Στο πλευρό της μέχρι που έκλεισε τα μάτια της βρισκόταν ο εγγονός της, όπως και μέλη τού προσωπικού του οίκου ευγηρίας όπου φιλοξενείτο.

Η Οκάουα, η οποία ήταν ταυτόχρονα και ο γηραιότερος άνθρωπος στην Ασία, ο πέμπτος πιο ηλικιωμένος άνθρωπος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, αλλά και η τελευταία Γιαπωνέζα που γεννήθηκε στα 1800, ήρθε στον κόσμο στις 5/3/1898 στην Οσάκα και αναγνωρίστηκε ως ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες το 2013. Παραμένει άγνωστο ποιος θα την διαδεχθεί σε αυτή τη θέση. Κατοικούσε στον οίκο ευγηρίας Χιγκασισούμιγιοσι-Κου από το 1997. Από το 2010 κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας του φόβου της μην πέσει και χτυπήσει. Αλλά ακόμα και σε αυτή την ηλικία πήγαινε όπου επιθυμούσε.

Σταμάτησε να έχει όρεξη για φαγητό περίπου πριν από δέκα ημέρες, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή απολάμβανε τη ζωή της, έτρωγε καλά, έπινε το καθημερινό της καφεδάκι και δεν έχανε ευκαιρία να δοκιμάσει τα αγαπημένα της εδέσματα.

Η Οκάουα ήταν θυγατέρα ενός κατασκευαστή κιμονό και στην πρόσφατη γιορτή που οργανώθηκε για τα 117α γενέθλιά της είχε δηλώσει ότι η ζωή της φαινόταν βραχεία. Παντρεύτηκε τον σύζυγό της Γούκιο το 1919 και απέκτησαν δύο κόρες και έναν γιο. Σήμερα παραμένουν εν ζωή τα τέσσερα εγγόνια της και τα έξι δισέγγονά της. Ο σύζυγός της πέθανε το 1931.

Οταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας στη γιορτή που οργανώθηκε πέρυσι για τα γενέθλιά της, η γυναίκα είχε πει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που και η ίδια σκέπτεται ακόμη και ότι είναι απαραίτητες οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αλλά και καθημερινή διατροφή με σούσι που ήταν και το αγαπημένο της έδεσμα, ενώ είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο άνθρωπος πώς να χαλαρώνει. Η διευθύντρια, μάλιστα, του οίκου ευγηρίας που την φιλοξενούσε, έχει επισημάνει ότι η υπεραιωνόβια ένοικος επέμενε να τρώει μέχρι λίγο πριν από τον θάνατό της τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα και να κοιμάται αρκετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή