Αμφιβολίες για τη γνησιότητα του βίντεο

Αμφιβολίες για τη γνησιότητα του βίντεο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητείται η γνησιότητα του ολιγόλεπτου βίντεο, στο οποίο καταγράφονται οι τελευταίες στιγμές στο εσωτερικό του αεροσκάφους της Germanwings που συνετρίβη στις Γαλλικές Αλπεις στις 24 του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild και το γαλλικό περιοδικό Paris Match, που έκαναν την αποκάλυψη και έχουν δει το υλικό, το βίντεο βρέθηκε κοντά στο σημείο συντριβής του αεροπλάνου στις Γαλλικές Αλπεις και προέρχεται από κινητό τηλέφωνο κάποιου επιβάτη. Οι σκηνές που περιγράφονται είναι αυτές του απόλυτου χάους με τους επιβάτες να ουρλιάζουν «Θεέ μου», ενώ ακούγονται και κάτι μεταλλικά χτυπήματα που αποδίδονται στην προσπάθεια του κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους να ανοίξει την πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης. Ωστόσο ο Γάλλος εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν, που χειρίζεται την υπόθεση, δήλωσε ότι κανένα από τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας δεν έχουν σταλεί ακόμα για ανάλυση. «Ολα τα κινητά βρίσκονται στο Σεν-Λεζ-Αλπ. Αν κάποιοι άνθρωποι που κατοικούν στην περιοχή βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής και πήραν κινητά τηλέφωνα, δεν το γνωρίζω», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Επίσης, ο Γάλλος δικαστικός ζήτησε από οποιονδήποτε έχει το βίντεο στην κατοχή του να το παραδώσει στις Αρχές. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι του Paris Match όπως και της γερμανικής Bild επιμένουν ότι το βίντεο είναι πραγματικό.

Το βίντεο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από κάποια από τις τελευταίες θέσεις του αεροπλάνου, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζεται οποιοσδήποτε επιβάτης, καθώς όλοι παραμένουν καθισμένοι στις θέσεις τους.

Lufthansa

Xθες επισκέφθηκαν τον τόπο της τραγωδίας οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Lufthansa και της θυγατρικής της Germanwings, Κάρστεν Σπορ και Τόμας Βίνκελμαν, οι οποίοι έφτασαν στο Σεν-Λεζ-Αλπ με ελικόπτερο, ενώ αργότερα μετέβησαν στο χωριό Λε Βερνέ, όπου κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος. Εκεί ο Σπορ ανέγνωσε μία σύντονη ανακοίνωση της εταιρείας, χωρίς να δεχθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού αερομεταφορέα ανέφερε ότι «η αεροπορική εταιρεία μαθαίνει περισσότερα για το συμβάν κάθε ημέρα που περνάει, αλλά θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος μέχρι να καταφέρουμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη». Η Lufthansa παραδέχθηκε την Τρίτη ότι είχε ενημερωθεί πως ο Αντρέας Λούμπιτζ, ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους που φαίνεται να προκάλεσε την πτώση του, είχε πάθει βαριά κατάθλιψη πριν από έξι χρόνια, και προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του στη σχολή χειριστών αεροσκαφών του αερομεταφορέα, έκτοτε όμως πέρασε όλα τα ιατρικά τεστ, στα οποία υποβλήθηκε. Οι Γερμανοί εισαγγελείς, άλλωστε, που χειρίζονται την υπόθεση δήλωσαν ότι τα ιατρικά αρχεία του Λούμπιτζ δείχνουν ότι πριν πάρει άδεια για να πετάει είχε αυτοκτονικές τάσεις. Οι αποκαλύψεις αυτές ενισχύουν τα ερωτήματα σχετικά με το τι τελικώς γνώριζε η αεροπορική εταιρεία και κατά συνέπεια ποιες ακριβώς είναι οι ευθύνες της και ποιο θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων που πρόκειται να καταβάλουν οι ασφαλιστές της στους συγγενείς των θυμάτων.

Ταυτόχρονα έχει ανοίξει και μία γενικότερη συζήτηση σχετικά με την επιλογή των πιλότων και τους τρόπους ελέγχου της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Τα συνεργεία που εργάζονται στο σημείο της τραγωδίας ανακοίνωσαν ότι έχουν ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των σορών και των ανθρωπίνων μελών και χθες επρόκειτο να ξεκινήσει η συγκέντρωση των προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων.

• «Aσυνόδευτες αποσκευές βρέθηκαν στο αεροσκάφος της Turkish Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση ΤΚ1759 για Λισσαβώνα, με αποτέλεσμα να κάνει αναστροφή και να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. Οι 170 επιβάτες επιβιβάστηκαν σε άλλο αεροπλάνο και πέταξαν για τον προορισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή