Παράταση συνομιλιών για τα πυρηνικά

Παράταση συνομιλιών για τα πυρηνικά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκονταν χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν. Ωστόσο, οι διαφωνίες που εξακολουθούσαν να παραμένουν αγεφύρωτες υποχρέωσαν τον Γερμανό ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ να ζητήσει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και σήμερα, αίτημα το οποίο απεδέχθη ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι.

Οι συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στη Λωζάννη της Ελβετίας, παρατάθηκαν, καθώς τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου εξέπνευσε η διορία που είχε αρχικά τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ομάδας των Εξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι διαβουλεύσεις διακόπησαν εν μέσω διαφωνιών για δύο καίρια ζητήματα: την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν και τα δικαιώματα του τελευταίου αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου, μετά τη λήξη μιας μεταβατικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

«Ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις συνομιλίες το βράδυ της Τετάρτης» δήλωσε ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Αμπάς Αρακτσί, για να προσθέσει: «Επιμένουμε στην άμεση άρση των κυρώσεων που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον πετρελαϊκό τομέα. Για τις υπόλοιπες κυρώσεις, πρέπει να βρούμε κοινό πλαίσιο».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προτού αναχωρήσει, χθες το πρωί, από τη Λωζάννη με προορισμό τη Μόσχα.

«Μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά ότι οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν φτάσει σε μια γενική συμφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα μιας τελικής συμφωνίας» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ωστόσο, Δυτικοί συνάδελφοί του κρατούσαν πιο χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. «Σημειώθηκε πρόοδος αλλά όχι αρκετή» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, η χώρα του οποίου κρατάει, σ’αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, την πιο σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν. Κάπου ενδιάμεσα κινήθηκε ο Βρετανός ομόλογός του, Φίλιπ Χάμοντ. «Πιστεύω ότι διαθέτουμε ένα ευρύ πλαίσιο κατανόησης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που ζητούν λύσεις», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Προτού επαναληφθούν, για έβδομη κατά σειρά ημέρα, οι διαβουλεύσεις στο ξενοδοχείο Beau Rivage της Λωζάννης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ. Τα αποτελέσματα της συνομιλίας μένει να επιβεβαιωθούν. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε, από το Βερολίνο, συγκρατημένα αισιόδοξη, δηλώνοντας: «Εύχομαι και ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί σήμερα ένας συμβιβασμός, που θα ικανοποιεί τους όρους μας – δηλαδή, θα εξασφαλίζει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα».

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλούσε – σε χαμηλούς, αυτή τη φορά, τόνους- τη Δύση να αναθεωρήσει τη στάση της, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αργά» για τις μεγάλες δυνάμεις να επιδιώξουν «μια καλύτερη συμφωνία» για το ιρανικό, πυρηνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δοκιμάστηκε με επιτυχία το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή