Βαρύ κατηγορητήριο κατά γερουσιαστή την Δημοκρατικών

Βαρύ κατηγορητήριο κατά γερουσιαστή την Δημοκρατικών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΟΥΑΡΚ. Προσωρινά και μόνο παραιτείται από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, μετά την αποκάλυψη ότι απεδέχθη 1 εκατ. δολάρια σε δώρα και προεκλογικές ενισχύσεις από παλαιό του φίλο, προσφέροντας σε αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

«Δεν πάω πουθενά», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο Κουβανοαμερικανός γερουσιαστής, μετά την ανακοίνωση της κλήτευσής του από ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, όπου τελέσθηκαν να αδικήματα.

«Χορηγός» του Μενέντεζ είναι ο εύπορος οφθαλμίατρος από τη Φλόριντα Σάλομον Μέλγκεν, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο προσέφερε πολυτελή ταξίδια αναψυχής στον Μενέντεζ, ακριβά αεροπορικά εισιτήρια, ταξίδια σε γήπεδα γκολφ και δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε δωρεές σε ταμείο νομικής υποστήριξης της εκστρατείας του γερουσιαστή.

Το κατηγορητήριο, όμως, θέτει εν αμφιβόλω το πολιτικό μέλλον του προβεβλημένου Δημοκρατικού γερουσιαστή –και πρώην προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων– που έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις της Γερουσίας γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και στην πρόσφατη προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος εκλέγεται στο Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί προσωρινά από την επιτροπή, αλλά εμφανίστηκε μαχητικός σε συνέντευξη Τύπου, που θύμιζε περισσότερο προεκλογική εμφάνιση, χάρη στους πολυάριθμους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του.

«Ετοιμος να πολεμήσω»

«Νιώθω οργή, που εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης και εγκαινίασαν την έρευνα αυτή πριν από τρία χρόνια, βασισμένοι σε ψευδή στοιχεία αυτών που επιδιώκουν να με φιμώσουν. Δεν πάω όμως πουθενά. Είμαι οργισμένος και έτοιμος να πολεμήσω, γιατί οι σημερινές εξελίξεις αντιβαίνουν στην προσφορά και την ίδια τη ζωή μου», είπε ο Μενέντεζ.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον γερουσιαστή προέκυψαν από έρευνα των Αρχών στο ιατρείο του Μέλγκεν το 2013. Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις γύρω από τις παράνομες χρηματοδοτήσεις με αποδέκτη τον Μενέντεζ αναμένεται να οδηγήσουν τους εισαγγελείς στα ίχνη άλλων παράτυπων δωρεών του ιατρού σε πολιτικά πρόσωπα.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής από τη Μινεσότα Εϊμι Κλομπάκρ είπε, την Τετάρτη, ότι θα επιστρέψει προεκλογική δωρεά από τον δρα Μέλγκεν, καθώς και από τον γερουσιαστή Μενέντεζ.

Το κατηγορητήριο κατά του Μενέντεζ περιλαμβάνει 14 αδικήματα, μεταξύ τους δωροδοκία, σύσταση και συμμορία και ψευδορκία. Η εισαγγελία υποστηρίζει πως σε αντάλλαγμα της γενναιοδωρίας του Μέλγκεν, ο Μενέντεζ αξιοποίησε τις γνωριμίες του στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την επιτάχυνση χορήγησης βίζας σε πολλές ερωτικές συντρόφους του ιατρού, ενώ φέρεται επίσης να παρενέβη υπέρ του Μέλγκεν σε νομική του διένεξη, εξασφαλίζοντας στον ιατρό ελάφρυνση χρέους αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μενέντεζ παραδέχεται ότι μεσολάβησε υπέρ του Μέλγκεν, υποστηρίζοντας όμως ότι για τις πράξεις του αυτές δεν αμείφθηκε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή