Προς ακύρωση βαίνει σεξιστικός νόμος στις ΗΠΑ

Προς ακύρωση βαίνει σεξιστικός νόμος στις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΝΔΙΑΝΑΠΟΛΗ. Νόμο της πολιτείας του, που επρόκειτο να επιτρέψει τις διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων, αρνήθηκε χθες να υπογράψει ο κυβερνήτης της Ινδιάνας στις ΗΠΑ, υποχωρώντας απέναντι στο κύμα διαμαρτυριών.

Ο νόμος «Αποκατάστασης των Θρησκευτικών Ελευθεριών», όπως ονομάζεται το αμφιλεγόμενο νομοθέτημα, θα επέτρεπε σε επιχειρήσεις να αρνηθούν την εξυπηρέτηση ομοφυλόφιλων πελατών, επικαλούμενες την πιθανότητα προσβολής των θρησκευτικών πεποιθήσεων των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, ζαχαροπλαστεία θα είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν την παρασκευή γαμήλιας τούρτας, η οποία θα εμφάνιζε άτομα του ιδίου φύλου, ενώ μουσικά συγκροτήματα θα μπορούσαν να αρνηθούν να παίξουν σε γάμους ομοφυλόφιλων.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Ινδιάνας, Μάικ Πενς, είχε δεσμευθεί ότι θα προωθούσε τροποποίηση του νόμου, η οποία θα ξεκαθαρίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την εξυπηρέτηση ομοφυλόφιλων. «Εκτιμώ ότι οφείλω να αποσαφηνίσω αυτό το σημείο. Δεν πιστεύω, όμως, ότι η βουλή της πολιτείας είχε σκοπό να επιτρέψει διακρίσεις εις βάρος μερίδας συμπολιτών μας» δήλωσε ο κ. Πενς.

Αρκάνσας

Ανάλογο νομοθέτημα ψήφισε και η βουλή της πολιτείας του Αρκάνσας. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της εν λόγω πολιτείας, Ασα Χάτσινσον, πρόκειται να υπογράψει τον νόμο αυτή την εβδομάδα. Παρά τη δηλωμένη πρόθεσή του να υπογράψει το νομοθέτημα, όμως, ο Χάτσινσον αντιμετώπισε χθες τα πυρά του Δημοκρατικού δημάρχου της πολιτειακής πρωτεύουσας Λιτλ Ροκ, ο οποίος χαρακτήρισε τον νόμο «διχαστικό», θέτοντας εν αμφιβόλω την κατοχύρωσή του.

Ο κυβερνήτης Πενς επέλεξε να μην υπογράψει τον νόμο, καθώς αντιμετώπιζε αντιδράσεις από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες είναι και σημαντικοί εργοδότες στην πολιτεία του. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται οι Wal Mart, Apple, η κατασκευάστρια μηχανών Cummins και ο φαρμακευτικός κολοσσός Eli Lilly. Η εταιρεία διοργάνωσης των δημοφιλών αγώνων αυτοκινήτων NASCAR και η εδραζόμενη στην Ινδιανάπολη εταιρεία πανεπιστημιακών αγώνων μπάσκετ NCAA εξέφρασαν και αυτές την ανησυχία τους για το νομοθέτημα.

Ο γάμος ομοφυλόφιλων είναι πλέον νόμιμος στην Ινδιάνα, ύστερα από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2014, που απέρριψε προσφυγή εναντίον των τελετών αυτών από θρησκευτική οργάνωση της πολιτείας.

Η υπαναχώρηση του κυβερνήτη της Ινδιάνας ενδέχεται να ακυρώσει τώρα ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα.

Τον νόμο της Ινδιάνας επαίνεσαν, όμως, οι πιθανοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Τζεμπ Μπους και Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και ο υποψήφιος του κόμματος για το χρίσμα, Τεντ Κρουζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή