«Επαναστάτης εκ των έσω» ο Ματέο Ρέντσι

«Επαναστάτης εκ των έσω» ο Ματέο Ρέντσι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που λαϊκιστικά κινήματα της Αριστεράς και της Δεξιάς επιδιώκουν να ανατρέψουν το πολιτικό κατεστημένο από τη Μαδρίτη μέχρι και το Λονδίνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται ως ο επαναστάτης εκ των έσω της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσπάθειά του να εκμεταλλευθεί τη λαϊκή οργή και να πείσει τους συμπατριώτες του ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει από μέσα, όπως είχαν κάνει παλιότερα ο Τόνι Μπλερ και ο Μπιλ Κλίντον. Ο Ρέντσι αμφισβήτησε συχνά την αξία της λιτότητας, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους συναδέλφους του για τους κινδύνους της ολιγωρίας του να προωθήσουν αναπτυξιακά μέτρα, κάτι το οποίο αναμένεται να συζητήσει στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα, ο Ρέντσι καλλιέργησε με αριστοτεχνικό τρόπο τη σχέση του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, προωθώντας με ήπιο αλλά αποτελεσματικό τρόπο τις πολιτικές του θέσεις.

Η επιτυχία του θα κριθεί, όμως, στην ίδια την Ιταλία. Η οικονομία της χώρας, τρίτη σε μέγεθος στην ήπειρο, υπήρξε στάσιμη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την ανεργία να βρίσκεται στο 12,7% και το χρέος στα 2,6 τρισ. ευρώ. «Η Ιταλία έχει την ικανότητα να καταστρέψει την Ε.Ε. Από τη σκοπιά του Βερολίνου, ο Ρέντσι είναι ο μόνος, με τον οποίο η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται να συνομιλήσει» λέει ο αναλυτής Ρομπέρτο Νταλιμόντε.

Η μέθοδος του Ιταλού πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται ως μείγμα φρενήρους ενέργειας, καλών δημόσιων σχέσεων και αδίστακτων πολιτικών τεχνασμάτων. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί έχει, όμως, εξοργίσει τα συνδικάτα ενώ μέλη της -υπό κατάργηση με τη σημερινή της μορφή- γερουσίας εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους.

Καθισμένος στο γραφείο του στο πρωθυπουργικό μέγαρο, το Παλάτσο Τσίγκι στη Ρώμη, ο Ρέντσι ελέγχει συχνά τα δύο κινητά του τηλέφωνα για μηνύματα, χαρακτηρίζοντας ως «περίεργη» την κριτική που δέχεται από τους παραδοσιακούς του συμμάχους. Συγκρίνει την πολιτική του με αυτή του Μπλερ, ο οποίος δεσμεύθηκε να ακολουθήσει κάθε κομματική παράδοση, εκτός από εκείνη της εκλογικής ήττας.

Μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμιστικές του φιλοδοξίες απέχουν, όμως, πολύ από την εκπλήρωσή τους. Την ώρα που πολλοί επικριτές του τον κατηγορούν για υπερβολική ταχύτητα, άλλοι τον κατηγορούν ότι δεν κάνει αρκετά. Η συνταγματική μεταρρύθμιση, όμως, αποτελεί τιτάνιο έργο, ιδιαίτερα σε μία χώρα «ακίνητη».

«Αυτή είναι η ώρα των αποφάσεων για την Ιταλία. Είμαι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Αξιοποιώ την ενέργεια και τον δυναμισμό μου για να αλλάξει εκ βάθρων η χώρα μου. Εκτιμώ ότι ήλθε η ώρα για να γράψουμε καινούργια σελίδα στην ιταλική ιστορία. Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τα παλιά προβλήματα, ενός παρελθόντος που παρήλθε ανεπιστρεπτί» λέει ο κ. Ρέντσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή