«Κυνηγητό» για τη σύλληψη των τρομοκρατών στην Τουρκία

«Κυνηγητό» για τη σύλληψη των τρομοκρατών στην Τουρκία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωποκυνηγητό εναντίον της ακροαριστερής οργάνωσης που αναστάτωσε την Τουρκία με δύο θεαματικές ένοπλες επιθέσεις το προηγούμενο 48ωρο έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές, προσπαθώντας να αποτρέψουν καινούργια επεισόδια, τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ατμόσφαιρα πολιτικής αποσταθεροποίησης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν στην εργατική συνοικία Οκμεϊντανί, ως ύποπτοι συμμετοχής στην οργάνωση «Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο» (DHKP-C), η οποία οργάνωσε τις πρόσφατες επιθέσεις. Δεκάδες αστυνομικοί και τεθωρακισμένα οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας είχαν παραταχθεί στους δρόμους της συνοικίας, στην οποία διατηρεί σοβαρά ερείσματα το DHKP-C, όπως και η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ.

Την Τρίτη, δύο άνδρες του DHKP-C εισέβαλαν στο δικαστικό μέγαρο της Πόλης και έθεσαν σε ομηρία τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ. Τόσο οι εισβολείς όσο και ο εισαγγελέας σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Την επομένη, η 28χρονη Ελίφ Σουλτάν Καλσέν σκοτώθηκε από πυροβολισμούς αστυνομικών, όταν προσπάθησε να εισβάλει το αρχηγείο της αστυνομίας, οπλισμένη με χειροβομβίδες και πιστόλια. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Καλσέν ήταν μέλος του DHKP-C.

Η ακροαριστερή οργάνωση έχει διακηρύξει ότι θα εκδικηθεί για τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος πέρασε τις τελευταίες 265 ημέρες της ζωής του –εξέπνευσε σε ηλικία 15 ετών– σε κώμα, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού είχε χτυπηθεί βάναυσα από αστυνομικούς στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του 2013, με αφορμή την υπόθεση του πάρκου Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ελβάν, ο οποίος ζούσε στο Οκμεϊντανί, έγινε σύμβολο του αντιπολιτευτικού κινήματος. Ο εισαγγελέας Κιράζ, που έχασε τη ζωή του ενώ ήταν όμηρος των τρομοκρατών, ερευνούσε την υπόθεση Ελβάν.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε δικαστική έρευνα σε βάρος των εφημερίδων Hurriyet, Cumhuriyet, Posta και Bugun με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Αφορμή για τη δίωξη στάθηκε η δημοσίευση φωτογραφιών του Κιράζ την ώρα που ένας εκ των δύο δραστών τον σημαδεύει με πιστόλι στον κρόταφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή