«Μια μεγάλη μέρα» για τα πυρηνικά του Ιράν από τη συμφωνία με το G8

«Μια μεγάλη μέρα» για τα πυρηνικά του Ιράν από τη συμφωνία με το G8

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΩΖΑΝΝΗ. Προκαταρκτική συμφωνία για τις βασικές παραμέτρους μιας μελλοντικής πυρηνικής συμφωνίας επετεύχθη χθες αργά το απόγευμα στη Λωζάννη ανάμεσα στο Ιράν και στις μεγάλες δυνάμεις. «Είναι μια μεγάλη μέρα», έγραψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Τwitter, ενώ ο Ιρανός ομόλογός του δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα αρθούν με την τελική συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου.

«Επιτύχαμε ιστορική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι, αν ακολουθήσει τελική συμφωνία, ο πλανήτης θα γίνει πιο ασφαλής.

Η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε ότι έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια προσπαθειών έχει γίνει ένα «αποφασιστικό βήμα». Η συμφωνία προβλέπει αρκετούς περιορισμούς στον εμπλουτισμό από το Ιράν υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για παραγωγή ενέργειας είτε για πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να εξακολουθήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, όχι όμως και στις εγκαταστάσεις της Φορντό. Σύμφωνα με το αμερικανικό ανακοινωθέν, το Ιράν συμφώνησε ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό ανώτερο του 3,67%. Από τους 10 τόνους ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που έχει τώρα στην κατοχή του, το Ιράν δεσμεύεται να κρατήσει 300 κιλά για την επόμενη δεκαετία. Ολες οι πλεονάζουσες συσκευές φυγοκέντρισης θα τοποθετηθούν σε αποθήκες που θα επιτηρούνται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ανταλλακτικά. Οι έλεγχοι θα έχουν διάρκεια 25ετίας.

Εφόσον η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαιώσει ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις αυτές, θα υπάρξει άρση των κυρώσεων και της ισχύος των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν όμως αθετήσει τις δεσμεύσεις του, οι κυρώσεις θα τεθούν ξανά σε ισχύ. Επίσης, οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν για θέματα τρομοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βαλλιστικών πυραύλων, θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά τη συμφωνία του Ιουνίου.

Η προκαταρκτική συμφωνία επετεύχθη σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή