Ιράκ: Μετά το Τικρίτ, ο διεθνής συνασπισμός θέλει να ανακαταλάβει και το Μπαϊτζί

Ιράκ: Μετά το Τικρίτ, ο διεθνής συνασπισμός θέλει να ανακαταλάβει και το Μπαϊτζί

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ, η επόμενη σημαντική επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η εκδίωξη των μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την πόλη Μπαιτζί, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του στρατού των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι πραγματικά θα είναι η επόμενη σημαντική στρατιωτική κίνηση», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων υπό τον όρο της ανωνυμίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ με τη βοήθεια σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων κατάφεραν να εισέλθουν στο διυλιστήριο του Μπαιτζί, το μεγαλύτερο της χώρας και να απωθήσουν τους μαχητές του ΙΚ. Ωστόσο, άλλα μέρη της πόλης και της γύρω περιοχής παραμένουν υπό τον έλεγχο του ΙΚ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του Ιράκ είχαν αποσυρθεί από το Μπαιτζί προκειμένου να ενισχύσουν τον στρατό στις μάχες που λάμβαναν χώρα κοντά στο Τικρίτ.

«Για την επιχείρηση στο Τικρίτ, οι (ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας)… αραίωσαν την υπεράσπιση του Μπαιτζί και το ΙΚ εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση ασκώντας πιέσεις. Αλλά κρατάνε ακόμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ιρακινή κυβέρνηση κήρυξε τη νίκη της επί των ανταρτών του ΙΚ στο Τικρίτ την Τετάρτη, μετά από μάχες που διήρκησαν σχεδόν ένα μήνα. Το ΙΚ είχε καταλάβει την πόλη τον περασμένο Ιούνιο κατά τη διάρκεια της προέλασής του σε πολλές περιοχές του Ιράκ.

Η ανακατάληψη του Τικρίτ θα μπορούσε να δώσει στη Βαγδάτη την απαιτούμενη ώθηση προκειμένου να φέρει εις πέρας μία καίρια φάση της εκστρατείας: την απελευθέρωση της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου τμήματος της χώρας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή