Συριακές αρχαιότητες στόχος ισλαμιστών και λαθρεμπόρων

Συριακές αρχαιότητες στόχος ισλαμιστών και λαθρεμπόρων

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Περίπου 15.000 αρχαιότητες αποθηκευμένες σε θησαυροφυλάκια γύρω από τη βορειοδυτική πόλη της Συρίας, Ιντλίμπ, κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενο λαθρεμπορίου. Την προειδοποίηση απηύθυνε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων και μουσείων της χώρας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ. Το μέτωπο αλ Νούσρα, που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα, αλλά και άλλοι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν το περασμένο Σάββατο την επαρχιακή πρωτεύουσα, για πρώτη φορά στη διάρκεια της 4ετούς σύγκρουσής τους με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. «Αυτό που συνέβη στην Ιντλίμπ είναι πραγματική καταστροφή. Η χειρότερη μέχρι σήμερα με θύμα τον συριακό πολιτισμό», εξήγησε ο Αμπντουλκαρίμ. «Οι ένοπλες ομάδες πέταξαν έξω τους υπαλλήλους του μουσείου» είπε και προέβλεψε ότι οι θησαυροί θα μπορούσαν να εξαχθούν παράνομα στην Τουρκία και ακολούθως να πωληθούν στη μαύρη αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στη Συρία υπάρχουν 6 πόλεις που τελούν υπό την προστασία της UNESCO, ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέσσερις εξ αυτών χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Δαμασκός εκτιμά ότι πάνω από 1.500 αντικείμενα έχουν κλαπεί από μουσεία της Ράκα και του Ντέιρ Ατίγια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε το εμπόριο αρχαιοτήτων από τη χώρα, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 220.000 άνθρωποι. Ως τζιχαντιστές που υπακούουν σε μία σκληροπυρηνική σχολή του Ισλάμ, αποτελούν απειλή για την κληρονομιά της Συρίας. Τεμένη και τάφοι έχουν επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρό τους ως ειδωλολατρικά σύμβολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή