«Τηλεμαχία» άνευ νικητού στη Βρετανία

«Τηλεμαχία» άνευ νικητού στη Βρετανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. Χωρίς σαφή νικητή ολοκληρώθηκε το κεντρικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου στη Βρετανία, με τέσσερις σφυγμομετρήσεις να δίνουν ισάριθμους διαφορετικούς νικητές.

Η «τηλεμαχία» της Πέμπτης, αντιπαράθεση των επτά αρχηγών κομμάτων των εκλογών της 7ης Μαΐου, δεν μετέβαλε τα δεδομένα, που θέλουν τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ να ισοψηφούν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ, νικητές αναδείχθηκαν ο Κάμερον, ο Μίλιμπαντ, ο ηγέτης της Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP), Νίκολα Στέρτζον, και ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Ukip, Νάιτζελ Φαράζ.

Κανείς από τους ηγέτες των κομμάτων δεν κατάφερε το λεγόμενο «αποφασιστικό χτύπημα», που θα του προσέφερε αξιοποιήσιμο δημοσκοπικό προβάδισμα.

Στην ασυνήθιστη για τα βρετανικά τηλεοπτικά δεδομένα μορφή τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, στην οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετώπιζε τους έξι πολιτικούς του αντιπάλους, ο πρωθυπουργός απέφυγε τις εντάσεις, επιλέγοντας να προβάλει την εικόνα γαλήνιου και συγκρατημένου ηγέτη.

Ο πρωθυπουργός

Σε μία από τις ελάχιστες στιγμές όξυνσης, ο κ. Κάμερον έδειξε με το δάχτυλο καθέναν από τους αντιπάλους του, για να πει: «Το μόνο που ακούω είναι περισσότεροι φόροι, περισσότερο χρέος και περισσότεροι φόροι, πολύ περισσότερο χρέος και περισσότεροι φόροι, λίγο περισσότερο χρέος και περισσότεροι φόροι και σίγουρα περισσότερο χρέος και περισσότεροι φόροι».

Τη μοναδική δραματική στιγμή προσέφερε γυναίκα, μέλος του κοινού, η οποία διέκοψε τον πρωθυπουργό για να διαμαρτυρηθεί για τον αριθμό των αστέγων, που κοιμούνται στους δρόμους.

Η συζήτηση, που διεξήχθη σε παλιό εργοστάσιο ζυμαρικών, έξω από το Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία, αφορούσε την οικονομία, το σύστημα υγείας και τη μετανάστευση, ενώ η μέθοδος που επέλεξε το τηλεοπτικό δίκτυο ITV προσέφερε ίσο τηλεοπτικό χρόνο στα «μικρά» κόμματα, όπως το Ukip και οι Πράσινοι.

Δυσάρεστες εντυπώσεις

Αλγεινή εντύπωση και κύμα διαμαρτυριών προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Ukip, Νάιτζελ Φαράζ, ότι ο κάθε μετανάστης στη Βρετανία, φορέας του HIV, κοστίζει στο εθνικό σύστημα υγείας 25.000 στερλίνες τον χρόνο και ότι ποσοστό 60% των 7.000 ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με HIV, είναι ξένοι υπήκοοι.

Τις ρατσιστικές και αβάσιμες εκτιμήσεις του Νάιτζελ Φαράζ καταδίκασαν μετά τη συζήτηση ο Εντ Μίλιμπαντ, επικεφαλής των  Εργατικών, και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, ενώ ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ερωτηθείς γι’ αυτές, αρκέστηκε να πει ότι αρνείται να «τιμήσει τον Φαράζ με μία απάντηση».

Ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, Πίτερ Κέλνερ είπε: «Κανείς από τους υποψηφίους δεν κατάφερε το χτύπημα «νοκ άουτ». Κάποιοι απέδειξαν τη ρητορική τους δεινότητα, αλλά όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η συζήτηση δεν ανέδειξε νικητή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή