Πρoσπάθεια σύμπλευσης λαών της Μεσογείου

Πρoσπάθεια σύμπλευσης λαών της Μεσογείου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμόρφωση του διεθνούς κλίματος στη Μεσόγειο, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Ανοιξης, ήταν το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στις 2/4 το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ, υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μαρόκου στην Αθήνα.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η εξέταση των προκλήσεων ασφάλειας ένεκα της γεωπολιτικής ρευστότητας αλλά και των ευκαιριών κοινής ευημερίας για τους λαούς από τις δύο όχθες της Μεσογείου, υπό το φως των εξελίξεων μετά την Αραβική Ανοιξη στην περιοχή. Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο γενικός γραμματέας της Ενωσης για τη Μεσόγειο, Φατάλαχ Σιτζιλμασί, ο οποίος τόνισε ότι -παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ανακατατάξεις στην περιοχή- είναι πλέον καιρός για δράση, καθώς στο επίπεδο του σχεδιασμού έχουν όλα διατυπωθεί. Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις δύο όχθες της Μεσογείου -η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές ροές και η ανεργία- είναι κοινές.

Εκ μέρους του Κέντρου Αριστείας, ο πρόεδρος και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, υπενθύμισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες εθνικά, αλλά και ως μέλος της Ε.Ε., για την ανάπτυξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας στη Μεσόγειο. Μια θάλασσα που ενώνει ή χωρίζει, ανάλογα με τις πολιτικές που ακολουθούμε. Με την ανάπτυξη στις θάλασσες γύρω από την Ελλάδα, η χώρα αποκτά -γεωγραφικά, πολιτικά και οικονομικά- νέους άμεσους γείτονες στις βορειοαφρικανικές ακτές. Νέες σχέσεις, που πρέπει η χώρα να αξιοποιήσει.

Η κ. Ρόδη Κράτσα, ως πρόεδρος του ΙΔΚΚ, τόνισε τη σημασία των εξελίξεων στις χώρες-εταίρους από την απέναντι όχθη της Μεσογείου για την Ε.Ε. και την Ελλάδα. Επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένης συνεργασίας για την εμπέδωση της Δημοκρατίας στις μεσογειακές χώρες και την αντιμετώπιση των κρίσεων που προέρχονται από την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει τη σταθερότητα της οικονομίας της και της ευρωπαϊκής πορείας της για να μπορέσει ως εταίρος να παίζει αποτελεσματικό ρόλο στον σχεδιασμό όλων των πολιτικών για μια Μεσόγειο ειρήνης και προόδου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή