Αεροπορικό πλήγμα της Κένυας κατά της Αλ Σεμπάμπ

Αεροπορικό πλήγμα της Κένυας κατά της Αλ Σεμπάμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Δύο στρατόπεδα της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ στη νότια Σομαλία, κατέστρεψαν χθες μαχητικά αεροσκάφη της κενυατικής πολεμικής αεροπορίας, λίγες ημέρες αφότου μαχητές της οργάνωσης σκότωσαν 148 ανθρώπους σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, που σηματοδοτεί τη χειρότερή τους τρομοκρατική ενέργεια στην Κένυα.

Οι αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους στην Κένυα. Η σφαγή, που είναι η χειρότερη μετά τη βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα το 1998 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι, κόστισε τη ζωή σε 142 φοιτητές, τρεις αστυνομικούς και τρεις στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, είχε απευθύνει προειδοποίηση την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν από τους βομβαρδισμούς των στρατοπέδων των ισλαμιστών στην περιοχή Γκέντο της Σομαλίας, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα απαντούσε με τον «πλέον αυστηρό τρόπο» στη θηριωδία της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

Οι μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο πανεπιστημιακό συγκρότημα στην πόλη Γκαρίσα, 365 χλμ. από την πρωτεύουσα, καταλαμβάνοντας τις φοιτητικές εστίες και ξεχωρίζοντας τους Χριστιανούς φοιτητές από τους μουσουλμάνους συναδέλφους τους. Μετά τον διαχωρισμό αυτό, οι Χριστιανοί υποχρεώθηκαν να σταθούν μπροστά σε τοίχο των κοιτώνων τους, όπου οι ισλαμιστές του εκτέλεσαν με ριπές πολυβόλων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν μέρος των επιχειρήσεών μας με στόχο την Αλ Σεμπάμπ. Αυτές θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση» είπε χθες ο εκπρόσωπος του στρατού της Κένυας, Ντέιβιντ Ομπόνιο. Η κενυατική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει σειρά τέτοιων επιχειρήσεων με στόχο στρατόπεδα της Αλ Σαμπάμπ, εντείνοντας τις προσπάθειές της μετά την επίθεση μαχητών της ισλαμικής οργάνωσης και την κατάληψη του εμπορικού κέντρου Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι για τέσσερις ημέρες τον Σεπτέμβριο του 2013, με τουλάχιστον 67 νεκρούς.

Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στο μεταξύ για την επίθεση στο Πανεπιστήμιο στη Γκαρίσα, ενώ μεταξύ τους φέρονται να είναι και τρεις ισλαμιστές, υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της επιχείρησης. Οι τρεις ύποπτοι περιλαμβάνουν έναν φύλακα ασφάλειας του ιδρύματος και έναν άνδρα, με υπηκοότητα Τανζανίας, ο οποίος βρέθηκε κρυμμένος σε σοφίτα, κρατώντας χειροβομβίδες. Η κυβέρνηση της Κένυας προσφέρει αμοιβή 200.000 ευρώ για πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του διοικητή της αλ Σεμπάμπ, Μοχάμεντ Μουχάμουντ, πρώην δάσκαλο στην Κένυα και εγκέφαλο της επίθεσης, που έχει καταφύγει στη Σομαλία.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας από τους νεκρούς ισλαμιστές είναι ο Αμπντιραχίμ Αμπτουλαχί, Κενυάτης υπήκοος σομαλικής καταγωγής και αριστούχος απόφοιτος της Νομικής σχολής του Ναϊρόμπι.

Αναγνώριση σορών

Δεκάδες συγγενείς θυμάτων της επίθεσης αναμένουν, στο μεταξύ, την αναγνώριση των σορών των παιδιών τους στο κεντρικό νεκροτομείο του Ναϊρόμπι, ενώ φωνές 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή