Eνταση στις σχέσεις Τσεχίας – ΗΠΑ λόγω της Ρωσίας

Eνταση στις σχέσεις Τσεχίας – ΗΠΑ λόγω της Ρωσίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, έχει «κλείσει την πόρτα» στο Κάστρο της Πράγας για τον Αμερικανό πρέσβη, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου, οι οποίες εκλήφθηκαν ως ευθεία κριτική προς την Τσεχία, για την απόφαση του προέδρου Ζέμαν να μετάσχει επισήμως στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα γίνουν στη Μόσχα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την τελετή που θα γίνει τον προσεχή Μάιο εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας αλλά ο Ζέμαν -ο οποίος συχνά κινείται εκτός γραμμής της Ε.Ε.- έχει πει ότι θα παραστεί.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον Τσέχο πρέσβη στην Ουάσιγκτον να δίνει συμβουλές στον Αμερικανό πρόεδρο, πού να ταξιδέψει» ανέφερε ο Ζέμαν. «Εγώ δεν επιτρέπω σε κανένα πρεσβευτή να έχει λόγο για τα διεθνή ταξίδια μου» είπε. «Η πόρτα του κάστρου έχει κλείσει για τον πρέσβη Σαπίρο» συμπλήρωσε ο Τσέχος πρόεδρος, σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα. Πάντως, εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι ο Αντριου Σαπίρο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πράγα, θα έχει πρόσβαση σε κοινωνικές εκδηλώσεις στο Κάστρο της Πράγας, την επίσημη κατοικία του προέδρου της Τσεχίας.

O Zέμαν είναι γνωστός για τη στάση του υπέρ του Κρεμλίνου και συστηματικά εκτός γραμμής σε σχέση με την κυβέρνηση της χώρας του. Πέρσι είχε δηλώσει σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία είναι «εμφύλιος πόλεμος» και πως οι κυρώσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας είναι «επιζήμιες για όλες τις χώρες». Σύμφωνα με το ραδιόφωνο της Πράγας, το Κόμμα Ατομικών Δικαιωμάτων του Ζέμαν έχει δεχθεί δωρεές από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, Lukoil. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως φέρουν τη δημοτικότητά του να έχει μειωθεί κατά 14% σε δύο μόλις χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι από τις χώρες της Ε.Ε., μόνο οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα μεταβούν στη Μόσχα για τις εκδηλώσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα πάει στη ρωσική πρωτεύουσα στις 10 Μαΐου, μία μέρα μετά τις κεντρικές εκδηλώσεις για την επέτειο τερματισμού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επικριτικά σχόλια Τσέχων

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, Τσέχοι πολιτικοί επέκριναν τις επίμαχες δηλώσεις του Ζέμαν, ενώ ο Γιάροσλαβ Φάλτινεκ, ανώτατο στέλεχος του ΑΝΟ, ενός από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τις χαρακτήρισε εμπρηστικές, άνευ λόγου και αιτίας.

Η αμερικανική πρεσβεία απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του Τσέχου προέδρου, αν και ο ίδιος ο Σαπίρο, έγραψε στον λογαριασμό του τουίτερ του: «Είμαι στις ΗΠΑ για το εορταστικό Σαββατοκύριακο. Ξυπνάω, ανοίγω τον υπολογιστή και βλέπω ότι πολλά συνέβησαν όσο κοιμόμουν χαρούμενος που έκλεισα το τηλέφωνό μου».

Η φιλορωσική στάση του Τσέχου προέδρου δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία στους Ευρωπαίους αφού έρχεται να προστεθεί στο επικείμενο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά και στις πρόσφατες επισκέψεις του Ρώσου προέδρου, σε Ουγγαρία και Σερβία, με στόχο την εδραίωση της επιρροής του στους πάλαι ποτέ σοβιετικούς δορυφόρους. Κοινό στοιχείο όλων των προαναφερθεισών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας, αποτελεί η έντονη ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή