Ο Μουλάς Ομάρ δηλώνει «παρών» με βιογραφία

Ο Μουλάς Ομάρ δηλώνει «παρών» με βιογραφία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Στην επέτειο των 19 χρόνων ανάληψης της ηγεσίας του κινήματος των Ταλιμπάν το 1996, δημοσιεύτηκε η βιογραφία του Αφγανού ηγέτη Μουλά Ομάρ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή του ISIS στις τάξεις της οργάνωσης. Το κείμενο δημοσιεύτηκε σε τέσσερις γλώσσες και αναρτήθηκε στo επίσημo σάιτ των Αφγανών Ταλιμπάν παρουσιάζοντας τον Μουλά Ομάρ ενεργό προκειμένου να διαψευστούν τα σενάρια που τον ήθελαν νεκρό. Πολλοί Αφγανοί αξιωματούχοι που στηρίζουν τον Ομάρ από την πρώτη στιγμή αναφέρουν ότι υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του ISIS, η οποία πηγάζει από τη δυσαρέσκεια μερικών πρώην διοικητών και στελεχών προς τη σημερινή ηγεσία των Ταλιμπάν. Τα στελέχη αυτά φαίνεται ότι έχουν δηλώσει πίστη στη ακραία οργάνωση που ελέγχει περιοχές σε Ιράκ και Συρία.

Οι αναφορές που γίνονται στο περιεχόμενο του βιογραφικού κειμένου περιγράφουν στιγμές της καθημερινότητας του «χαρισματικού», όπως αναφέρεται, ηγέτη, ο οποίος έχει να εμφανιστεί δημοσίως από το 2001. Εστιάζει κυρίως στις πολεμικές ιστορίες και στα όπλα που αγαπά να χρησιμοποιεί. Επιπλέον, αναφέρεται εκτενώς στην καταδίωξη που υπόκειται από τον εχθρό, έχοντας πάντοτε πλήρη έλεγχο της κατάστασης και συντονισμό των δράσεων ενάντια στους εισβολείς. Ο Αχμέτ Σαγεντί, ειδικός στο κίνημα των Ταλιμπάν, εξηγεί ότι η δημοσίευση αυτή έγινε προκειμένου ο Ομάρ να δηλώσει ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι διατηρεί ακόμη τον πλήρη έλεγχο ως ανώτατος ηγέτης. Σχολιάζει ακόμη πως η βιογραφία περιλαμβάνει στρατηγικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης του κινήματος. Πάντως, οι ΗΠΑ προσφέρουν 10 εκατ. δολάρια για την παροχή πληροφοριών που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μέχρι πρότινος ο Μουλάς Ομάρ εθεωρείτο από τους υποστηρικτές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, θρησκευτικός ηγέτης-«εμίρης των πιστών». Ο τίτλος αυτός όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει χαθεί για τον Μουλά Ομάρ, καθώς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αρκετοί από τους υποστηρικτές του έχουν αλλάξει στρατόπεδο, δηλώνοντας πίστη στον ηγέτη του ISIS, τον Αμπού Ομάρ αλ-Μπαγκνταντί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή