Το Διαδίκτυο στο στόχαστρο του Ερντογάν

Το Διαδίκτυο στο στόχαστρο του Ερντογάν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διαδίκτυο έθεσε και πάλι στο στόχαστρο η τουρκική κυβέρνηση, με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών του εισαγγελέα που κρατήθηκε όμηρος τρομοκρατών και έχασε τη ζωή του. Μεταξύ των 166 ιστοσελίδων, στις οποίες απαγορεύτηκε η πρόσβαση, περιλαμβάνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και YouTube.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραήμ Καλίν, οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στην απαγόρευση γιατί ορισμένα μέσα «έδρασαν με τρόπο που συνιστούσε αναπαραγωγή της τρομοκρατικής προπαγάνδας». Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε ότι «αυτό που συνέβη μετά τον φόνο (του εισαγγελέα) είναι εξίσου επαχθές με το ίδιο το συμβάν».

Στις 31/3, δύο μέλη της παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C κατάφεραν να διεισδύσουν στο δικαστικό μέγαρο της Πόλης, όπου κράτησαν τον Κιράζ όμηρο για περισσότερο από έξι ώρες και δημοσιοποίησαν, μέσω Διαδικτύου, φωτογραφία του με το πιστόλι ενός εκ των δύο τρομοκρατών στον κρόταφο. Τόσο ο Κιράζ όσο και οι δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας. Την επομένη, η τουρκική Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα εναντίον τεσσάρων εφημερίδων που αναπαρήγαγαν την επίμαχη φωτογραφία. Η αντιπολίτευση θεωρεί προσχηματικές τις δικαιολογίες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για εκστρατεία φίμωσης των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ.

Οι δικαστικές αρχές είχαν θέσει διορία τεσσάρων ωρών στο Facebook, το Twitter και το YouTube να αφαιρέσουν την επίμαχη φωτογραφία, αλλά μόνο το πρώτο από τα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανταποκρίθηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί προσωρινά η πρόσβαση στα άλλα δύο. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2014, με αφορμή τη διάχυση, μέσω ιστοσελίδων, αποσπασμάτων ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που εμφάνιζαν άτομα από το στενό περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κρύβει την απέχθειά του για τα social media. Κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει τη χρήση τους εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ενώ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να «ξεριζώσει» το Twitter. Χθες, πάντως, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι το Twitter «κατέβασε» τη φωτογραφία και ότι η απαγόρευση πρόσβασης επρόκειτο να αρθεί.

Σύλληψη Τούρκου

Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν στο προάστιο Μέστρε της Βενετίας τον 45χρονο Τούρκο πολίτη Ουνάλ Ερντέλ, ο οποίος κατηγορείται ότι επιδίωκε τη στρατολόγηση νέων μελών στην οργάνωση DHKP-C.

Πονοκεφάλους στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου εξακολουθεί να προκαλεί το γενικό μπλακ άουτ στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, την περασμένη εβδομάδα. Χθες παραιτήθηκε ο Κεμάλ Γιλντίρ, διευθυντής της εταιρείας TEIAS, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου διανομής. Τουλάχιστον 70 εκατ. άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Πόλης και της Αγκυρας, έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ το μπλακ άουτ έπληξε τη λειτουργία επιχειρήσεων και μεταφορών.

«Συνταγματική δικτατορία»

Τέλος, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού αριστερού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να επιβάλει «συνταγματική δικτατορία» με την αλλαγή του συντάγματος, που θα προικίσει με υπερεξουσίες την προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε όμως ότι η ψήφος στο HDP, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, μπορεί να ανατρέψει τους υπολογισμούς του. Το HDP αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις προεδρικές εκλογές του 2014, συγκεντρώνοντας ποσοστό ελάχιστα μικρότερο του 10%, αναγκαίου ορίου για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή