Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν ναό 80 ετών

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν ναό 80 ετών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Εκκλησία ανατίναξαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία προχθές, ημέρα του Πάσχα των Καθολικών, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA. Η εκκλησία της Παρθένου στο χωριό Τελ Νάσρι, στη βορειοανατολική επαρχία Χασακάν, είχε ηλικία 80 ετών.

Στην περιοχή διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και σε χριστιανούς και Κούρδους αντάρτες, ενώ ο έλεγχος του χωριού βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τζιχαντιστές γέμισαν την εκκλησία με εκρηκτικά, ενώ δεν υπήρξαν θύματα.

Αντιθέτως, απώλειες σημειώθηκαν στο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων Γιαρμούκ, νοτίως της Δαμασκού, καθώς οι τζιχαντιστές έχουν κηρύξει επίθεση προκειμένου να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους. «Η κατάσταση στο στρατόπεδο είναι παραπάνω από απάνθρωπη», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές συνέλαβαν εννέα Παλαιστινίους που υπερασπίζονταν το στρατόπεδο και αποκεφάλισαν δύο, ενώ η συριακή αεροπορία τούς βομβαρδίζει με «βόμβες-βαρέλια», σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την κατάληψη του στρατοπέδου από το «Ισλαμικό Κράτος». Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν την Τετάρτη και εξακολουθούσαν έως χθες, φέρνοντας σε απελπισία 18.000 αμάχους. «Δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει νερό και τα φάρμακα είναι ελάχιστα», είπε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Κρις Γκάνες.

«Η τραγωδία του αραβικού κόσμου έχει προσλάβει τώρα τόσο βιβλικές διαστάσεις, που προξενεί σε όλους δέος», έγραψε ο Ρόμπερτ Φισκ στον «Ιντιπέντεντ». Ο Φισκ παρομοίασε τα εγκλήματα του «Ισλαμικού Κράτους» εναντίον χριστιανών με τα εγκλήματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας εναντίον των Αρμενίων. «Το κοινό που είχαν οι Οθωμανοί Τούρκοι του 1915 με το “Ισλαμικό Κράτος” είναι η βαρβαρότητα που βασίζεται στην ιδεολογία -ακόμη και στη θεολογία- αντί για τη φυλή, αν και η απόσταση δεν είναι μεγάλη», σημείωσε. «Οπως την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φαίνεται ότι οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή