Aποκάλυψη-φιάσκο του Rolling Stone

Aποκάλυψη-φιάσκο του Rolling Stone

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ, που περιέγραφε τον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας σε αδελφότητα του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, απέσυρε ως ανακριβές το περιοδικό «Rolling Stone», ζητώντας συγγνώμη από τους αναγνώστες και το πανεπιστήμιο για τη δημοσίευσή του.

Σε έκθεσή της την Κυριακή, η Σχολή Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Κολούμπια, την οποία ζήτησε το ίδιο το περιοδικό περιγράφει τους λόγους που οδήγησαν στο σοβαρό δημοσιογραφικό ατόπημα.

Το άρθρο, με τίτλο «Ενας βιασμός στο πανεπιστήμιο», που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2014, έρχεται τώρα να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο δημοσιογραφικών σκανδάλων στις ΗΠΑ. Τα σκάνδαλα αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: καθαρή εφεύρεση (όπως τα άρθρα του δημοσιογράφου των New York Times Τζέισον Μπλερ), λογοκλοπή (τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά, που θα γέμιζαν εύκολα τη σελίδα αυτή) και έλλειψη ελέγχου και καχυποψίας (στην οποία εμπίπτει το κρούσμα του Rolling Stone).

Η τελευταία αυτή κατηγορία είναι η δυσκολότερη να εντοπισθεί. «Ως διευθυντής, η δουλειά μου θυμίζει την τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στους ρεπόρτερ, που παρασύρονται από μία μη αξιόπιστη πηγή ή παραπλανώνται από μία φαινομενικά καταπληκτική ιστορία» λέει ο Μπιλ Κέλερ, πρώην διευθυντής των Times της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το άρθρο, το θύμα του ομαδικού βιασμού παρασύρθηκε σε οικία αδελφότητας του πανεπιστημίου στο Σάρλοτβιλ της Βιρτζίνια, όπου και υπέστη το βασανιστήριο από μέλη της αδελφότητας αυτής. Η λαϊκή απέχθεια για τις αδελφότητες είναι τέτοια στις ΗΠΑ, που η δημοσίευσή του προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας, αυστηρότερα μέτρα ελέγχου εις βάρος του παραπάνω θεσμού και το κλείσιμο κάποιων «κεφαλαίων» (όπως λέγονται τα παραρτήματά τους) για θεωρούμενες μέχρι πρότινος ασήμαντες αφορμές, όπως δημόσια μέθη και δυνατή μουσική σε πάρτι.

Η δημοσιογράφος του Rolling Stone, Σαμπρίνα Ρούμπιν Εβερλι, παρασύρθηκε εν μέρει από τις προκαταλήψεις της, αλλά και από την ανάγκη της να αναδείξει ένα και μόνο θύμα και την εμβληματική του ιστορία της «γενικευμένης κουλτούρας σεξουαλικής παρενόχλησης-βιασμού στα πανεπιστήμια».

Η αποκάλυψη ότι το άρθρο ήταν βασισμένο σε ψευδή στοιχεία πέτυχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα επιθυμούσε η συντάκτριά του. Τα θύματα βιασμών τώρα θα είναι πολύ πιο διστακτικά να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους, γνωρίζοντας ότι αυτές θα αντιμετωπισθούν με καχυποψία από τις αρχές και από τον Τύπο.

Η κ. Ελντερλι έπεσε σε μία ακόμη παγίδα: κατευθύνθηκε στο θύμα του βιασμού από ακτιβίστρια κατά της σεξουαλικής βίας και θύμα βιασμού και η ίδια. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλεις να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς τα μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να προβάλουν θέματα, με τον τρόπο που αυτά το επιθυμούν» λέει ο καθηγητής Δημοσιογραφίας του Κολούμπια, Νίκολας Λίμαν.

Από την εποχή της ίδρυσής του, σε σοφίτα του Σαν Φρανσίσκο το 1967, το Rolling Stone διατήρησε την αντικαθεστωτική του παράδοση, στηρίζοντας την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, χαρακτηρίζοντας την Goldman Sachs «μεγάλο καλαμάρι βαμπίρ, τυλιγμένο γύρω από το πρόσωπο της ανθρωπότητας».

Παρά την ιδεολογική του κατεύθυνση, όμως, το περιοδικό υπήρξε ανέκαθεν προσεκτικό με τις πηγές του, μέχρι το φιάσκο του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή