Ιδιωτική λέσχη το αμερικανικό προξενείο της Πόλης

Ιδιωτική λέσχη το αμερικανικό προξενείο της Πόλης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ένα και πλέον αιώνα, η μεγάλη έπαυλη, ιταλικής αρχιτεκτονικής, που λειτουργεί ως έμβλημα στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αποτελούσε κέντρο αμερικανικής διπλωματίας. Κατάσκοποι συνωστίζονταν μέσα στο κτίριο και συναντούσαν τους πράκτορές τους στο απέναντι μπαρ, δημοσιογράφοι πετάγονταν για ποτό μετά τη δουλειά τους και οποιοσδήποτε Τούρκος μπορούσε να δει την τελευταία έκθεση τέχνης ή να ψάξει στη βιβλιοθήκη. Σχεδόν κάθε νύχτα υπήρχε και από μία εκδήλωση. «Κάναμε πάρτι όλη την ώρα», είπε η Αϊσέ Οζακίντσι, πρώην βιβλιοθηκάριος στο υποβλητικό οικοδόμημα, το αμερικανικό προξενείο στην Πόλη. «Υπήρχε μια εορταστική διάθεση για όλους».

Και ξαφνικά το πάρτι σταμάτησε και τοίχοι ασφαλείας μετέτρεψαν την έπαυλη σε φρούριο, καθώς η απειλή της τρομοκρατίας έστειλε τους Αμερικανούς διπλωμάτες σε ένα συγκρότημα στους πρόποδες λόφου, στα περίχωρα της πόλης, με θέα τον Βόσπορο. Αυτό υποχρέωσε την αμερικανική κυβέρνηση να διεισδύσει στον τομέα των επενδύσεων real estate, χάρη σε ένα νόμο που υποχρέωνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διατηρήσει την ιδιοκτησία του ιστορικού κτιρίου ως χώρου προώθησης των σχέσεων ΗΠΑ – Μέσης Ανατολής.

Πρόσφατα το πάρτι ξανάρχισε, αλλά όχι με τον αρχικό σκοπό των εμπνευστών του. Οι τοίχοι έπεσαν, προσφέροντας χωροταξικές ανάσες και αποκαλύπτοντας την αναγέννηση του κτιρίου ως πολυτελούς λέσχης για την ελίτ της Κωνσταντινούπολης. Με ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων πίσω της, η έπαυλη υπό ένα lease αξίας 25 εκατ. δολαρίων και διάρκειας 51 ετών είναι το τελευταίο υποκατάστημα της αυτοκρατορίας ιδιωτικών λεσχών Soho House.

Περιδιαβαίνοντας το κτίριο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Οζακίντσι, η οποία δεν είναι μέλος της νέας λέσχης, θαύμασε την ανακαίνιση, λέγοντας ότι αποκαταστάθηκε η πρωτότυπη μεγαλοπρέπειά του, αλλά και στηλίτευσε το γεγονός πως το κτίριο δεν είναι ανοιχτό στο κοινό. Θυμήθηκε πως η πουριτανή γυναίκα πρώην πρέσβη είχε ζητήσει να καλυφθούν με μπογιά οι τοιχογραφίες με γυμνές θεότητες. Τα ίδια αυτά φρέσκο σώθηκαν τώρα από στρώματα μπογιάς.

Μια πισίνα στην ταράτσα, διανθισμένη με δίχρωμες ξαπλώστρες και εντυπωσιακή θέα στον Κεράτιο και τους μιναρέδες στην παλιά πόλη, δίνει μια νέα πινελιά στο κτίριο. Στο εσωτερικό, μία μεικτή αισθητική περί εσωτερικής διακόσμησης αποτελεί μία διασταύρωση δύο δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών, του Downton Abbey και του Mad Men, αφού αναμειγνύει έπιπλα από τα τέλη του 19ου αιώνα με πιο σύγχρονα κομμάτια.

Ο Νικ Τζόουνς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Soho House, κατέληξε στο συγκεκριμένο κτίριο έπειτα από μία επίσκεψη στην Πόλη εδώ και πολλά χρόνια. «Απλά το ερωτεύτηκα… Μου θύμισε την ενέργεια της Νέας Υόρκης» ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή