ΚΟΣΜΟΣ

«Απόβαση» αμερικανών τουριστών στην Κούβα

cuba1--2
cuba2
cuba3
cuba4
cuba5
cuba6
cuba7
cuba8
cuba9
cuba10
cuba11
cuba12

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βεβαιώνει σε συνέντευξή του στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR) ότι θα ενεργήσει ταχύτατα, μόλις λάβει τη σχετική πρόταση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να αφαιρεθεί η Κούβα από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, Αμερικανοί τουρίστες «δραπετεύουν» στην Κούβα σε ταξίδια αναψυχής και ποζάρουν στους δρόμους και μέσα σε αυτοκίνητα αντίκες στην Αβάνα.

Η δέσμευση αυτή του Ομπάμα αποτελεί ένα από τα εμπόδια που απομένουν για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα. «Μόλις λάβω την πρόταση, θα είμαι σε θέση να ενεργήσω επί του θέματος», είπε ο Ομπάμα.

Θετικό σημάδι για τις σχέσεις ανάμεσα Ουάσινγκτον και Αβάνα είναι πρόσφατη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ στο πρακτορείο Reuters, στην οποία εκφράζει την επιθυμία να ανοίξει αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα μέχρι τις 11 Απριλίου. Ωστόσο, η Κούβα έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συζητήσεις-διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αν δεν αφαιρεθεί από την επίμαχη λίστα, στην οποία έχει ενταχθεί από το 1982. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να προτείνει την αφαίρεση της Κούβας από τον κατάλογο των  χωρών που υποθάλποτυν τρομοκρατικές ενέργειες μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

Αμερικανοί φαίνεται πως αρχίζουν να ανακαλύπτουν σιγά-σιγά την Κούβα, αν και η είσοδος στην χώρα παραμένει προς το παρόν περιορισμένη, καθώς επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν συγγενείς ή σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων όπως ακαδημαϊκούς και αθλητές ή σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν την Κούβα για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς.