Συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας – Ιράν

Συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας – Ιράν

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική τους χωρίζει αλλά η οικονομία επιμένει να τους φέρνει πιο κοντά. Ο λόγος γίνεται για την Τουρκία και το Ιράν, οι πρόεδροι των οποίων υπέγραψαν χθες, στην Τεχεράνη, συμφωνίες για την ενίσχυση των εμπορικών και ενεργειακών τους σχέσεων, σε πείσμα των έντονων αντιπαραθέσεων του τελευταίου διαστήματος, γύρω από τις περιφερειακές κρίσεις της Συρίας και της Υεμένης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε τελικά χθες στην ιρανική πρωτεύουσα για μονοήμερη επίσκεψη, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή κινδύνευε να ματαιωθεί λόγω της φορτισμένης ατμόσφαιρας που είχαν δημιουργήσει οι κατηγορίες του Τούρκου προέδρου για τον ρόλο του Ιράν στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Οι παρεμβάσεις του προκάλεσαν την οργή συντηρητικών Ιρανών βουλευτών, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ζήτησαν από τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, να ματαιώσει την επίσκεψη.

Σε πείσμα όλων αυτών, Ρουχανί και Ερντογάν υπέγραψαν έξι συμφωνίες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της βιομηχανίας και της υγείας. Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ως στόχο να αυξηθεί το διμερές εμπόριο από τα 14 στα 30 δισ. δολάρια και πρότεινε να αρχίσουν οι δύο χώρες να ανταλλάσσουν εμπορεύματα στα εθνικά τους νομίσματα, αντί να βασίζουν το εμπόριό τους στο δολάριο ή το ευρώ, για να προστατευθούν από την αστάθεια στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Η Τουρκία, η οποία βαδίζει προς τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου με την οικονομία της να εμφανίζει συμπτώματα επιβράδυνσης, χρειάζεται το ιρανικό φυσικό αέριο, ενώ το Ιράν, το οποίο πλήττεται σκληρά από τις κυρώσεις της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, επιζητεί να αυξήσει τις εξαγωγές του στην τουρκική αγορά.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να αποδραματοποιήσει τις διαφορές του με την Τεχεράνη αναφορικά με την κρίση στην Υεμένη. «Δεν με ενδιαφέρει αν πρόκειται για σιίτες ή σουνίτες, αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι πρόκειται για μουσουλμάνους», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης. Το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, ενώ η σουνιτική Τουρκία προσφέρει υποστήριξη στην επέμβαση της επίσης σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας εναντίον των ανταρτών.

Παραπλήσιους, συμφιλιωτικούς τόνους υιοθέτησε ο Ρουχανί. «Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να τερματισθούν το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος και η αιματοχυσία στην Υεμένη» δήλωσε ο μετριοπαθής Ιρανός ηγέτης.

Προτού ξεσπάσει η κρίση στην Υεμένη, Τεχεράνη και Αγκυρα βρίσκονταν ήδη σε αντιπαράθεση γύρω από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, με την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, ενώ το Ιράν αποτελεί τον κυριότερο υποστηρικτή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Την ίδια ώρα, τουρκικό δικαστήριο απάλλασσε 62 αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι συνωμότησαν, το 2003, με στόχο την ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Πρόκειται για τη διαβόητη υπόθεση «Βαριοπούλα», εξαιτίας της οποίας οι εν λόγω αξιωματικοί είχαν καταδικασθεί σε κάθειρξη, το 2012. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κύκλοι του στρατού είχαν επεξεργαστεί σχέδιο αποσταθεροποίησης, που περιελάμβανε βομβιστικές ενέργειες σε τζαμιά, τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμη και πόλεμο με την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα, άλλοι 236 αξιωματικοί, που είχαν αρχικά καταδικαστεί, απαλλάχθηκαν. Η αναψηλάφηση και των δύο δικών διατάχθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο.

Τέλος, τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση ως προς την πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους όταν οι αρχές την είχαν απαγορεύσει, για αρκετές ώρες, αποδοκιμάζοντας τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του υπό απειλή όπλου εισαγγελέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή