Στήριξη ιρανικού κατεστημένου στον πρόεδρο Ρουχανί

Στήριξη ιρανικού κατεστημένου στον πρόεδρο Ρουχανί

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αντιδράσεις λίγων εκατοντάδων σκληροπυρηνικών, το ιρανικό κατεστημένο φαίνεται να ρίχνει το βάρος του υπέρ του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ρουχανί, υποστηρίζοντας την προσπάθειά του για επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τη Δύση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, έπλεξε το εγκώμιο του Ρουχανί και των υπουργών του για την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Λωζάννη με τις έξι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία). Η τελική συμφωνία προβλέπεται ότι θα συνομολογηθεί το αργότερο μέχρι την 30ή Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων, που επιβαρύνουν ιδιαίτερα την ιρανική οικονομία.

«Με τη βοήθεια του Θεού, τα παιδιά της ισλαμικής ιρανικής επανάστασης πέτυχαν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα δικαιώματα του έθνους. Ο ιρανικός λαός και οι Φρουροί της Επανάστασης εκτιμούν τις έντιμες, πολιτικές τους προσπάθειες» δήλωσε ο Τζαφαρί, αποθαρρύνοντας τις όποιες τάσεις αμφισβήτησης του Ρουχανί και των συνεργατών του. Ο Τζαφαρί ανήκει στο συντηρητικό στρατόπεδο και είναι έμπιστος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης, εκτός από επίλεκτο στρατιωτικό σώμα με σημαντική οικονομική επιφάνεια, είναι ένας από τους θεσμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας με την ισχυρότερη πολιτική επιρροή.

Την ίδια ώρα, περίπου 200 σκληροπυρηνικοί διαδήλωναν έξω από κτίριο του ιρανικού κοινοβουλίου, το οποίο συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, για τις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης και το ακριβές περιεχόμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους χωρίς άδεια των αρχών, κρατούσαν πανό που χαρακτήριζε «ήττα» τη συμφωνία της Λωζάννης. Εκπρόσωποί τους υποστήριζαν ότι η υλοποίησή της θα δώσει τη δυνατότητα στους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να ασκούν «κατασκοπεία» σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, πάντως, από ανεξάρτητες πηγές.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών για την προσέγγιση με το Ιράν, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι θα υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς των κυρώσεων εάν, κατά την εφαρμογή της συμφωνίας, διαπιστωθεί ότι η Τεχεράνη παραβιάζει τους όρους της. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη δεν απέφυγαν τις δηλώσεις που ερεθίζουν την άλλη πλευρά, δίνοντας αντικρουόμενες εκδοχές για τους όρους της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή