Θρησκευτικός καταναγκασμός

Θρησκευτικός καταναγκασμός

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκαρισμένη από την καταστροφή των τζιχαντιστών στην αρχαία πόλη, μπροστά στην κάμερα λέει αυτό που χρόνια πριν δεν θα άκουγε κανείς μας: «Καλύτερα να τα είχαν κλέψει, τουλάχιστον κάπου θα είχαν σωθεί.

Τώρα δεν έμεινε τίποτα απ’ αυτά». Η καταστροφή της Χάτρα, επισημαίνει και η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ.

Το τελευταίο βίντεο που είδαμε το Σαββατοκύριακο δείχνει για άλλη μια φορά το μένος των τζιχαντιστών απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά, την οποία θεωρούν «εχθρό του Προφήτη» τους, αφού κατά τη γνώμη τους «προωθεί την ειδωλολατρία». Για τον δικό τους μικρόκοσμο η εικόνα των ομοϊδεατών τους να καταστρέφουν με βαριοπούλες, όπλα ακόμη και με μεγάλες πέτρες γλυπτά και αρχαία κτίσματα στην αρχαία πόλη Χάτρα (ενταγμένη στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), είναι μια ακόμη απόδειξη της πίστης τους. Για την υπόλοιπη ανθρωπότητα ένα ακόμη έγκλημα πολέμου μαζί με την τεράστια σε μέγεθος αρχαιοκαπηλία που γίνεται στην περιοχή που βρίσκεται νότια της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Oπως στην αρχαία πόλη Νιμρούντ, όπου οι τζιχαντιστές εισέβαλαν με μπουλντόζες. Ανάλογα έκαναν και οι Ταλιμπάν όταν κατέστρεψαν τους Βούδες στο Αφγανιστάν, ενώ ο εμφύλιος στη Συρία μετράει καταστροφές σε 290 μνημεία και χώρους.

Ο πολιτισμός ήταν πάντα εναντίον της εξουσίας και η εξουσία εναντίον του πολιτισμού. Είναι η νίκη του ανθρώπινου στοιχείου απέναντι σε κάθε είδους καταναγκασμό: ιδεολογικό, κρατικό, κομματικό, θρησκευτικό.

Πάντα ήταν αντίθετα αυτά τα δύο. Το καταπληκτικό με τον πολιτισμό είναι ότι τα σημαντικότερα επιτεύγματά του διαρκούν δίχως καμία ενίσχυση, με τη φυσικότητα του αυθεντικού δημιουργήματος που φωλιάζει σε κάθε άνθρωπο και μεταφέρεται στον επόμενο.

Οπότε δεν είναι να απορεί κανείς με το μένος με το οποίο οι αφηνιασμένοι τζιχαντιστές καταστρέφουν μνημεία, μουσεία, γλυπτά όπως αυτά που είδαμε πριν από λίγες μέρες. Καθένα απ’ αυτά τα αγάλματα αποτελεί μια απειλή απέναντι στη σαθρή ιδεολογική και θρησκευτική κατασκευή που τους παρασύρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή