Θετικοί σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 1/3 των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων

Θετικοί σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 1/3 των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 31% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μίας νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επίσης το 30% των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων αντιτίθενται στη συμφωνία, ενώ το 40% δεν έχουν σχηματίσει άποψη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία εμφανίζει το κόμμα βαθιά διχασμένο με τους ηγέτες του να είναι αντίθετοι στη συμφωνία της οποίας ηγήθηκε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ομπάμα χρειάζεται να καταβάλει προσπάθειες για να πείσει και μέλη του δικού του κόμματος. Παρότι το 50% των Δημοκρατικών συμφωνούν, το 10% αντιτίθενται και το 39% δεν είναι σίγουροι.

Μεταξύ των ανεξαρτήτων ψηφοφόρων–σημαντική ομάδα για τα δύο κόμματα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016–το 33% δήλωσαν σύμφωνοι, το 21% αντίθετοι και το 45% δεν έχουν σχηματίσει άποψη.

Οι απόψεις των ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων διαφέρουν σημαντικά ως προς την προσέγγιση του Ιράν από την Ουάσινγκτον.

Το 60% των Ρεπουμπλικανών απάντησαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τηρήσουν σκληρή στάση με τον επί μακρόν εχθρό τους και να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τις παρούσες κυρώσεις, ενώ το 23% των Δημοκρατικών απάντησαν το ίδιο.

Την ίδια ώρα, το 48% των Δημοκρατικών και το 18% των Ρεπουμπλικανών απάντησαν ότι η Ουάσινγκτον έκανε σωστά που βελτίωσε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Μικρό ποσοστό ψηφοφόρων και από τα δύο κόμματα τάσσεται υπέρ της χρήσης στρατιωτικής ισχύος ως μοναδική μέθοδο αποτροπής του Ιράν από την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση. Το 5% των Δημοκρατικών, το 11% των Ρεπουμπλικανών και το 6% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ αυτής άποψης.

Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζει μία λύση που θα συνδυάζει τη χρήση διπλωματίας και στρατιωτικής ισχύος είναι υψηλότερο: το 50% των Ρεπουμπλικανών, το 35% των Δημοκρατικών και το 42% των ανεξάρτητων τάσσονται υπέρ.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διενεργήθηκε σε δείγμα 2.291 ενηλίκων αμερικανών το διάστημα 3 με 7 Απριλίου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας-πλαισίου. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 893 Δημοκρατικοί, 803 Ρεπουμπλικανοί και 320 ανεξάρτητοι.

Ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη από τους αμερικανούς βουλευτές και να πείσει άλλους επικριτές της συμφωνίας-πλαισίου να τη στηρίξουν.

Πολλές λεπτομέρειες θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η λαϊκή στήριξη θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να κερδίσει τους σκεπτικιστές στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο. Πολλοί από τους επικριτές θεωρούν τη συμφωνία μία παραχώρηση απέναντι σε μία χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία. Η συμφωνία-πλαίσιο προβλέπει την άρση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα τη συμμόρφωσή του ως προς τους περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή