Αυξάνει τις μετοχές της στην Renault η κυβέρνηση της Γαλλίας

Αυξάνει τις μετοχές της στην Renault η κυβέρνηση της Γαλλίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει έως 1,23 δισ. ευρώ για να αυξήσει προσωρινά τη συμμετοχή της στο κεφάλαιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, προκειμένου να προστατεύσει τα πρόσθετα δικαιώματα ψήφου της στην εταιρεία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας αγόρασε χθες 9,6 εκατ. μετοχές από την αγορά και έδωσε εντολή σε τράπεζα να αγοράσει επιπλέον 4,4 εκατ. μετοχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας. Οι αγορές αυτές θα κοστίσουν μεταξύ 814 εκατ. ευρώ και 1,23 δισ. ευρώ.

Μία αλλαγή το 2014 στη γαλλική νομοθεσία προβλέπει ότι οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες διακρατούνται για περισσότερο από δύο έτη, αποκτούν αυτόματα διπλά δικαιώματα ψήφου, εκτός αν υπάρξει αντίθετη απόφαση της γενικής συνέλευσής τους. Στη γενική συνέλευση της Renault, που έχει συγκληθεί για τις 30 Απριλίου, θα τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση να μην υπάρχουν διπλά δικαιώματα ψήφου. Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε στην αγορά των πρόσθετων μετοχών, θεωρώντας ότι αυτές θα είναι αρκετές για να απορριφθεί η πρόταση.

«Η συναλλαγή αυτή συνάδει πλήρως με το νέο δόγμα των συμμετοχών του κράτους, που είναι αυτό της ενεργού διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Ο στόχος της είναι να προστατεύσει το βάρος του κράτους στη διακυβέρνηση της εταιρείας και να προασπίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της», σημείωσε το υπουργείο Βιομηχανίας στην ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει τις νέες μετοχές που αγόρασε και έχει αποκτήσει δικαιώματα προαίρεσης για να προστατεύσει την αξία τους. Η κίνηση δεν αποσκοπεί «σε καμία περίπτωση» να οδηγήσει σε μία μακροπρόθεσμη αύξηση της συμμετοχής του κράτους στη Renault, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Γαλλία αποσκοπεί να «προωθήσει έναν καπιταλισμό της προόδου, που θα είναι μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον των εργαζομένων και της ανάπτυξης των εταιρειών», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας: «Αυτό δείχνει ότι το κράτος είναι και επενδυτής και υποστηρικτής του γενικού συμφέροντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή