Γαλλία: Χάκερ του Ισλαμικού Κράτους παρέλυσαν το TV5 Monde

Γαλλία: Χάκερ του Ισλαμικού Κράτους παρέλυσαν το TV5 Monde

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο TV5Monde έπεσε χθες το βράδυ θύμα ηλεκτρονικής πειρατείας από χάκερ της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) οι οποίοι το εμπόδισαν να μεταδίδει και πήραν για πολλές ώρες τον έλεγχο των ιστοσελίδων του.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, γύρω στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Το TV5Monde ανέκτησε από τα μεσάνυκτα τον έλεγχο των σελίδων του στο Facebook, όμως ο ιστότοπός του παρέμενε "σε συντήρηση" γύρω στις 05:00 (06:00 ώρα Ελλάδας).

"Ανακτήσαμε τον έλεγχο στο Facebook και το Twitter", δήλωσε λίγο πριν από τις 02:00 σήμερα ο διευθυντής του TV5Monde Ιβ Μπιγκό.

Όσο για τις εκπομπές του δικτύου, "αρχίζουμε να μπορούμε να μεταδίδουμε πρόγραμμα σε έναν ορισμένο αριθμό ζωνών", όμως "η κατάσταση των συστημάτων μας επιδεινώθηκε εξαιρετικά" από την επίθεση αυτή, "η οποία είχε ασύλλυπτη ισχύ", και η επιστροφή στην ομαλότητα "θα απαιτήσει ώρες, ακόμη και ημέρες", πρόσθεσε.

Όλες οι εκπομπές του TV5Monde διακόπηκαν από χθες στις 22:00 μέχρι σήμερα γύρω στη 01:00 (τοπική ώρα) και οι οθόνες μαύρισαν.

Γύρω στα μεσάνυκτα, ο Μπιγκό ανακοίνωσε πως "δεν είμαστε πλέον σε θέση να εκπέμψουμε από τα κανάλια μας. Οι ιστοσελίδες μας και τα κοινωνικά δίκτυά μας δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό μας και προβάλλουν όλα τις διεκδικήσεις του Ισλαμικού Κράτους".

Στο λογαριασμό του TVMonde στο Facebook οι χάκερ ανήρτησαν έγγραφα τα οποία εμφάνισαν ως δελτία ταυτότητας και βιογραφικά οικείων γάλλων στρατιωτικών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

"Στρατιώτες της Γαλλίας, κρατηθείτε μακριά από το Ισλαμικό Κράτος! Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τις οικογένειές σας, επωφεληθείτε", μπορούσε κανείς να διαβάσει σε μήνυμα των πειρατών που αναρτήθηκε στο Facebook μαζί με τα εν λόγω έγγραφα. "Στο όνομα του φιλέσπαγχνου Αλλάχ, το ΚυβερνοΧαλιφάτο συνεχίζει να διεξάγει τον κυβερνοτζιχάντ του εναντίον των εχθρών του Ισλαμικού Κράτους", προστίθεται στο κείμενο.

Στο μήνυμα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατηγορείται ότι διέπραξε "ένα ασυγχώρητο λάθος" διεξάγοντας "έναν πόλεμο που δεν χρησιμεύει σε τίποτε". "Γι' αυτό και οι Γάλλοι έλαβαν τα δώρα του Ιανουαρίου στο Charlie Hebdo και το Hyper Casher", προσθέτουν οι χάκερ αναφερόμενοι στις αιματηρές επιθέσεις εναντίον του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού και του εβραϊκού σούπερ-μάρκετ που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους από τις 7 ως τις 9 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Η Γαλλία συμμετέχει σ' έναν υπό τις ΗΠΑ διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό κατά του τζιχάντ, ο οποίος διεξάγει εδώ και πολλούς μήνες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία, όπου το ΙΚ έχει καταλάβει εκτεταμένα εδάφη κι έχει ανακηρύξει ένα "χαλιφάτο".

Συνολικά σχεδόν 1.500 Γάλλοι έχουν εγκαταλείψει τη Γαλλία με προορισμό τις ζώνες του τζιχάντ στη Συρία και το Ιράκ, όπου αποτελούν σχεδόν τους μισούς από τους ευρωπαίους τζιχαντιστές, σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το ΚυβερνοΧαλιφάτο "αναζητεί τις οικογένειες στρατιωτικών που πουλήθηκαν στους Αμερικανούς", υποστηρίζουν ακόμη οι χάκερ στο Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή