Στο μουσείο Μπομπ Μάρλεϊ ο Μπαράκ Ομπάμα

Στο μουσείο Μπομπ Μάρλεϊ ο Μπαράκ Ομπάμα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ. Το μουσείο του θρύλου της μουσικής ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, επισκέφθηκε χθες το ζεύγος Ομπάμα, λίγο αφότου έφθασαν για επίσημη επίσκεψη στην Τζαμάικα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1982, που επισκέπτεται τη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής. Αμέσως μετά την άφιξή του και αφού έγινε δεκτός από την πρωθυπουργό της χώρας, Πόρσια Σίμσον-Μίλερ, ο κ. Ομπάμα μετέβη με ελικόπτερο στο ξενοδοχείο, όπου θα καταλύσει, και από εκεί στο μουσείο Μάρλεϊ, συνοδευόμενος από τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις. «Εχω ακόμη όλους τους δίσκους του», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς περιηγείτο στο μουσείο. Ο Μπομπ Μάρλεϊ, το διασημότερο εξαγώγιμο προϊόν της Τζαμάικας, πέθανε από καρκίνο στη Φλόριντα το 1981. Το μουσείο, που στεγάζεται σε μεγάλη κατοικία, διαθέτει στο προαύλιό του ανδριάντα του σπουδαίου μουσικού.

Στην τριήμερη περιοδεία του στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, ο Αμερικανός πρόεδρος φιλοδοξεί να συσπειρώσει τους ηγέτες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών απέναντι στην πρόκληση της κινεζικής οικονομικής εξάπλωσης και στην υποχώρηση της επιρροής που ασκούσε μέχρι πρότινος η Βενεζουέλα. Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, όμως, έχει περιορίσει την επιρροή του Καράκας, επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να θέσει εκ νέου κάτω από τη σκέπη της κράτη της περιοχής, εγκαινιάζοντας πέρυσι την Πρωτοβουλία για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Καραϊβική. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί σήμερα στην Πόλη του Παναμά για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Τζαμάικα δεν συνοδεύθηκε από ιδιαίτερο λαϊκό ενθουσιασμό, καθώς οι κάτοικοι της οικονομικά δοκιμαζόμενης χώρας αισθάνονται πως οι προσδοκίες τους από την εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου το 2008 έχουν διαψευσθεί.

Στο πρόγραμμα των χθεσινών συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου με την ηγεσία της νησιωτικής χώρας βρισκόταν το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και της ομαλής τροφοδοσίας της τοπικής οικονομίας με πετρέλαιο.

«Γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες της Καραϊβικής έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ διαθέτουν σημαντικούς ενεργειακούς πόρους, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, αλλά και σε ενεργειακές υποδομές, που σέβονται το περιβάλλον», είπε χθες ο Μπέντζαμιν Ρόουντς, δεύτερος τη τάξει σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πίσω από το ενισχυμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την περιοχή κρύβεται προσπάθεια απογαλακτισμού των κρατών της Καραϊβικής από το φθηνό πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Η ραγδαία πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» έχει οδηγήσει την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Την ώρα που η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, η Petrocaribe, καταρρέει, η Ουάσιγκτον βλέπει τη μεγάλη της ευκαιρία, καθώς τα κράτη της περιοχής πρέπει τώρα να στραφούν αλλού για τις ενεργειακές τους ανάγκες», λέει ο αναλυτής του ινστιτούτου Δια-αμερικανικού Διαλόγου στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Σίφτερ.

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον προκαλεί, βέβαια, η επέκταση της επιρροής του Πεκίνου, το οποίο προσφέρει ιδιαίτερα ευνοϊκές συμφωνίες σε κράτη της Καραϊβικής για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής. «Η Κίνα δρέπει τις δάφνες της υψηλής της τεχνολογίας. Μεγάλα έργα κινεζικών εταιρειών είναι παντού εμφανή στα νησιά της Καραϊβικής, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της κινεζικής οικονομικής και αναπτυξιακής διπλωματίας», επισημαίνει ο Αντονι Μπράιαν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή