Δεν διορίστηκε πρέσβης λόγω ομοφυλοφιλίας

Δεν διορίστηκε πρέσβης λόγω ομοφυλοφιλίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Το Βατικανό αρνήθηκε να αποδεχθεί τον διορισμό του νέου πρέσβη της Γαλλίας στην Αγία Εδρα εξαιτίας των σεξουαλικών προτιμήσεών του, όπως αποκάλυψε το γαλλικό περιοδικό «Κανάρ Ενσενέ». Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Λοράν Στεφανινί, γνωστός για τον επαγγελματισμό και τη διακριτικότητά του, απορρίφθηκε εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του.

Η τοποθέτηση του Στεφανινί, ο οποίος ήταν από το 2010 επικεφαλής του διπλωματικού πρωτοκόλλου στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιανουάριο. Οι μήνες πέρασαν, η θητεία του απερχόμενου πρέσβη έληξε την 1η Μαρτίου αλλά ο Στεφανινί έμεινε στο Παρίσι.

Η Αγία Εδρα διήλθε «περίοδο σιωπής», πράγμα που σημαίνει ότι ο διορισμός δεν έγινε αποδεκτός, υποχρεώνοντας το Παρίσι να αναζητήσει αντικαταστάτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιγκαρό», ο Γάλλος πρόεδρος είχε επιλέξει τον Στεφανινί λόγω της ειδίκευσής του σε εκκλησιαστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς τον Δεκέμβριο θα γίνει στο Παρίσι η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα και ο Ολάντ θέλει να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Βατικανού.

Ομως το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας παραμένει ταμπού για το Βατικανό, παρά τα ανοίγματα που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος προς τους ομοφυλοφίλους. «Αν ένα ομοφυλόφιλο άτομο αναζητεί τον Κύριο με καλή προαίρεση, ποιος είμαι εγώ για να το κρίνω;» είχε πει χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος τον Ιούλιο του 2013.

Σε μια εκκλησιαστική κοινότητα που αποτελείται αποκλειστικά από άγαμους άνδρες, από τη χαμηλότερη βαθμίδα του απλού ιερέα μέχρι τον Πάπα, η ομοφυλοφιλία κάνει συχνά την εμφάνισή της.

Πενηντάχρονος ιερέας στη νότια Ιταλία απομακρύνθηκε από την ενορία του μετά την αποκάλυψη ότι αναζητούσε ομοφυλοφιλικό έρωτα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. «Τα αισθήματα του αρχιεπισκόπου του Τάραντα και της Κουρίας είναι θλίψη και αηδία», δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού στην εφημερίδα «Κοριέρε ντελ Μετζοτζόρνο». Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο ιερέας στις διαδικτυακές του συνομιλίες, είχε συνάψει σχέσεις με συναδέλφους του καθώς και με μέλη της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή