Απολογισμός της Νιγηρίας από τις συγκρούσεις στρατού με την Μπόκο Χάραμ

Απολογισμός της Νιγηρίας από τις συγκρούσεις στρατού με την Μπόκο Χάραμ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομήντα ένας στρατιώτες του Τσαντ έχουν σκοτωθεί και άλλοι 416 έχουν τραυματιστεί μετά την έναρξη, τις πρώτες ημέρες του περασμένου Φεβρουαρίου, των επιχειρήσεων εναντίον των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης της Νιγηρίας Μπόκο Χαράμ, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 10% των ανδρών οι οποίοι ενεπλάκησαν στις μάχες, ανακοίνωσε σήμερα στην Ντζαμένα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας αυτής.

Αφότου άρχισε την 3η Φεβρουαρίου η χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Νιγηρία από εδάφη του Καμερούν, και κατόπιν του Νίγηρα, “71 ανδρείοι στρατιώτες μας έπεσαν ενδόξως σε διάφορα πεδία μάχης. Καταμετρούμε επίσης 416 τραυματίες στις τάξεις μας (στις μάχες) για έναν δίκαιο και ευγενή σκοπό, ο οποίος είναι να ξαναφέρουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας”, είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο στρατηγός Μπραχίμ Σάιντ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα επίσημα στη δημοσιότητα τον αριθμό των ανδρών τους οι οποίοι έχουν εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον των νιγηριανών ισλαμιστών, πάντως σύμφωνα με πηγές στον στρατό ο αριθμός τους είναι της τάξης των 5.000 ανδρών.

“Από την 17η Ιανουαρίου 2015 (σ.σ. την ημέρα που δόθηκε η εντολή για την επιχείρηση από το κοινοβούλιο του Τσαντ) μέχρι σήμερα, οι γενναίες ένοπλες δυνάμεις μας και οι υπηρεσίες ασφαλείας μας έδωσαν μάχες με την οργάνωση Μπόκο Χαράμ και την καταδίωξαν στα διάφορα κρησφύγετά της. Επίσης απελευθέρωσαν 11 κοινότητες στο Καμερούν, στο Νίγηρα και στη Νιγηρία από τα χέρια της Μπόκο Χαράμ”, πρόσθεσε ο στρατηγός.

“Οι δυνάμεις του Τσαντ συνεχίζουν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ όπου κι αν βρίσκονται, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηρεμία για τους πληθυσμούς μας”, συνέχισε ο Α/ΓΕΕΘΑ του στρατού του Τσαντ.

Κατά τον στρατηγό Σάιντ, επίσης, οι μεγάλες πόλεις της Νιγηρίας που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ βρίσκονται πλέον “στα χέρια των τακτικών δυνάμεων” του Τσαντ, του Νίγηρα και της Νιγηρίας.

Στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων εναντίον των οργανώσεων των τζιχαντιστών στο Σαχέλ, ο στρατός του Τσαντ με διαταγή του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί είχε αναπτύξει δυνάμεις στο βόρειο Μαλί, στο πλευρό του γαλλικού στρατού, στις αρχές του 2013. Ο στρατός του Τσαντ είχε υποστεί περίπου 50 απώλειες σε εκείνο το μέτωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή