Ιράκ: Επίθεση τζιχαντιστών στην επαρχία του Άνμπαρ

Ιράκ: Επίθεση τζιχαντιστών στην επαρχία του Άνμπαρ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ σε πολλαπλά μέτωπα, καταφέρνοντας ένα σοβαρό πλήγμα στην εκστρατεία των δυνάμεων της κυβέρνησης του Ιράκ για την ανάκτηση της επαρχίας, μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο.

Οι τζιχαντιστές έστειλαν βομβιστές-καμικάζι με οχήματα και χωρίς για να διασπάσουν τις γραμμές των κυβερνητικών δυνάμεων στη Ραμάντι το βράδυ, πριν εξαπολύσουν στη συνέχεια χερσαία επίθεση, ανέφεραν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και μια πηγή σε νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής των τοπικών αρχών της επαρχίας Άνμπαρ, ο Σαμπάχ Καρχούτ, ζήτησε κατεπειγόντως από τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων και εφοδίων στις κυβερνητικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά τους εξαντλούνται.

Ο Αμπάντι είχε επισκεφθεί την Άνμπαρ την περασμένη Τρίτη, όταν κήρυξε την έναρξη μιας επιχείρησης για την απελευθέρωση της περιοχής αυτής, όπου κυριαρχεί το σουνιτικό στοιχείο, μετά τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Τικρίτ.

Όμως μια πηγή στην αστυνομία της Ραμάντι δήλωσε σήμερα ότι οι τζιχαντιστές κατέλαβαν περίπου τη μισή Άλμπου Φάρατζ, ενώ ο Άταλ αλ Φαχντάουι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, ανέφερε αργότερα ότι η περιοχή έχει καταληφθεί ολόκληρη από το ΙΚ.

Εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την Άλμπου Φάρατζ, ένα βόρειο προάστιο της Ραμάντι, αφού οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν σε σπίτια αστυνομικών στρατιωτικών και αστυνομικών εκεί και σκότωσαν 15 μέλη των οικογενειών τους.

Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες ανατίναξε τη γέφυρα που συνδέει τη Ραμάντι με την Άμπου Φάρατζ στον Ευφράτη ποταμό, δήλωσε πηγή στην ιρακινή αστυνομία.

Ένας αξιωματικός του στρατού και η πηγή στην αστυνομία κατηγόρησαν ορισμένα μέλη της φυλής Άλμπου Φάρατζ ότι επέτρεψαν στους τζιχαντιστές να παρεισφρήσουν στην περιοχή. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν επίσης μέρος της παρακείμενης Άλμπου Άιθα, σύμφωνα με τον Φαχντάουι και έναν προεστό μιας φυλής στην περιοχή, τον Σέιχ Γασάν αλ Ιθάουι.

Μεγάλα τμήματα της επαρχίας Άνμπαρ βρίσκονταν εκτός κυβερνητικού ελέγχου ακόμη και πριν το ΙΚ καταλάβει τεράστιες εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, τον περασμένο Ιούνιο. Η οργάνωση, που ελέγχει επίσης μεγάλες εκτάσεις στη Συρία, ανακήρυξε την ίδρυση ενός χαλιφάτου πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή