Η Αγκυρα κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο

Η Αγκυρα κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, στο πλαίσιο εκπόνησης σχεδίου για την ενεργειακή αυτάρκεια που προωθεί η κυβέρνηση. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια και η έδρα του τοποθετείται στην επαρχία Μερσίνα, στις ακτές της Μεσογείου. Το πρώτο από τα τρία εργοστάσια που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν έχει στόχο να περιορίσει τη εξάρτηση από τους σημερινούς παρόχους Ρωσία και Ιράν.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, που απειλούν την τουρκική κυβέρνηση με δικαστικές αγωγές, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ανάπτυξη του έργου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διάρκεια της τελετής πραγματοποίησε χθες ομάδα οικολόγων ακτιβιστών που κατόρθωσαν να κλειδώσουν με λουκέτα τις σιδερένιες πόρτες των εγκαταστάσεων και να κλείσουν μέσα αρκετούς επισήμους και δημοσιογράφους. Οταν αρνήθηκαν να ξεκλειδώσουν τις πόρτες και να αποχωρήσουν, η αστυνομία τούς διέλυσε χρησιμοποιώντας αντλία νερού.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πόλη και στην Αγκυρα. Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε πως ο πυρηνικός σταθμός έχει σχεδιαστεί ώστε να ανθίσταται σε ισχυρούς σεισμούς, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε την Τουρκία χωρίς πυρηνική ενέργεια». «Ολοι οι τομείς της βιομηχανίας έχουν πάρει το μάθημά τους από τη Φουκουσίμα. Το ίδιο συνέβη και στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου», είπε ο Γιλντίζ, απαντώντας στις αιτιάσεις για λάθος χρονική συγκυρία κατά την οποία η Αγκυρα υιοθετεί την πυρηνική ενέργεια.

Η Αγκυρα επέλεξε ένα γαλλοϊαπωνικό κονσόρτσιουμ για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σχεδιάζει κι έναν τρίτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή