Δημοσκοπική πτώση Σοσιαλδημοκρατών

Δημοσκοπική πτώση Σοσιαλδημοκρατών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υφίστανται το πολιτικό κόστος της συμμετοχής στην εξουσία, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, που δημοσιεύτηκε χθες στο φύλλο της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild. Επιπλέον, η πρόωρη συζήτηση για τον επόμενο υποψήφιο καγκελάριο του SPD απωθεί τους ψηφοφόρους, οι οποίοι εμπιστεύονται το κόμμα της συμπολίτευσης σε ποσοστό μόλις 23,5%. Αυτό είναι το ποσοστό το οποίο θα ψήφιζε Σοσιαλδημοκράτες αν γίνονταν σήμερα εκλογές, δηλαδή μισή ποσοστιαία μονάδα λιγότερη σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Κι αυτό, παρόλο που το SPD κατάφερε να επιβάλει τις θέσεις του σε ένα σημαντικό ζήτημα, δηλαδή την ανάγκη θέσπισης κατώτατου μισθού. «Η αντιπαράθεση για τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος αποδεικνύει την ελλιπή αυτοπεποίθησή του. Οποιος δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό του δεν μπορεί να πείσει ούτε τους άλλους», σχολίασε ο Χέρμαν Μπούνκερτ, επικεφαλής του ινστιτούτου INSA.

Στην ίδια δημοσκόπηση πάντως, μερίδιο της απήχησής τους χάνουν και οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές που συγκεντρώνουν το 41%, ενώ αυξάνουν την επιρροή τους κατά 1% οι Πράσινοι που φτάνουν το 10% και το κόμμα της Αριστεράς που ενισχύεται κατά 0,5% και φτάνει στο 9%. Από τα κόμματα εκτός Κοινοβουλίου, οι άλλοτε κυβερνητικοί εταίροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παραμένουν καθηλωμένοι στο 3%, ενώ το ευρωφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία θα έμπαινε σήμερα άνετα στη Βουλή, ξεπερνώντας το εκλογικό όριο του 5%, αφού φέρεται να συγκεντρώνει 6,5%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 και 13 Μαρτίου σε δείγμα 2.161 ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή