«Μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες»

«Μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία, ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους αιτούντες άσυλο, θα πρέπει να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, αν και λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μετσιέρ, έκανε λόγο για κατανομή των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

«Μπορούμε και πρέπει να προβούμε σε αυτήν τη χειρονομία ανθρωπιάς» είπε προσπαθώντας να αναχαιτίσει τις ακροδεξιές διαμαρτυρίες απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας «ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ζουν με 5 εκατ. ανθρώπους», υπογράμμισε και ανέφερε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής επωμίζονται αναλογικά πολύ μεγαλύτερο βάρος. Ο αριθμός των προσφύγων προς την Ευρώπη έχει αυξηθεί δραματικά, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και την Αφρική. Πολλοί κατευθύνονται στη Γερμανία, την πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης με 80 εκατ. κατοίκους και την πλέον εύρωστη οικονομία. Πέρσι οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 60% και έφτασαν τις 200.000, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες να αγωνίζονται να στεγάσουν τους νεοφερμένους σε παλιά σχολεία, δημόσια κτίρια, στρατόπεδα και λυόμενα. Το φαινόμενο είχε σαν συνέπεια την έξαρση του αντιισλαμικού κινήματος PEGIDA στη Δρέσδη, όπου κάθε Δευτέρα εθνικιστές διαδήλωναν κατά των «εγκληματιών αιτούντων άσυλο». Αυτόν τον μήνα ένα κτίριο, το οποίο προοριζόταν για τη στέγαση προσφύγων, πυρπολήθηκε στο Τρέγκλιτς της Σαξονίας-Ανχαλτ, ο δήμαρχος της οποίας παραιτήθηκε πρόσφατα επειδή στοχοποιήθηκε από νεοναζιστές διαδηλωτές. Ενα άλλο προσφυγικό κέντρο υποδοχής, κοντά στο Ντούισμπουργκ της πρώην δυτικής Γερμανίας, έγινε έρμαιο βανδαλισμών με σβάστικες και ξενοφοβικά συνθήματα αυτή την εβδομάδα.

Αίτημα για νέους πόρους

Πολλά από τα 16 κρατίδια απαιτούν περισσότερους ομοσπονδιακούς πόρους για την κάλυψη των δαπανών που προϋποθέτει η υποδοχή αιτούντων άσυλο, αλλά ο Κάουντερ απέρριψε το σχετικό αίτημα με το επιχείρημα ότι το Βερολίνο έχει ήδη αυξήσει τα κονδύλια προς πόλεις και κρατίδια κατά 1 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ζήτησε κρατίδια και κοινότητες να απελαύνουν όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Η προτροπή του δεν είναι τόσο απλή, σύμφωνα με αναλυτές. Πολλοί από τους αιτούντες ανήκουν σε εξαθλιωμένες οικογένειες και είναι δύσκολο για τις τοπικές αρχές να τους βάλουν σε ένα αεροπλάνο και να τους στείλουν σε μία χώρα χωρίς προοπτική. Οπως σημειώνει σε σχόλιό του το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, μόνο στο α΄ τετράμηνο καταγράφηκαν 75.000 νέες αφίξεις, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα διαθέσιμα κονδύλια. Απόρροια της έλλειψης πόρων είναι να αναγκάζονται οι πόλεις και οι κοινότητες να περικόπτουν δαπάνες παιδικών σταθμών και σχολείων για να φιλοξενήσουν τους αιτούντες άσυλο σε ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό με τη σειρά του θέτει σε κίνδυνο την αποδοχή των προσφύγων από την κοινωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή