Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως υπονόμευσε τις σχέσεις της με την Ουκρανία

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως υπονόμευσε τις σχέσεις της με την Ουκρανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επέρριψε σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους την ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η επιδίωξή τους να φέρουν πιο κοντά το Κίεβο στη Δύση αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία και την ανάγκασε να αντιδράσει.

Μιλώντας στη διάρκεια μίας ετήσιας διάσκεψης ασφαλείας, ο Σοϊγκού κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει την παγκόσμια στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία. Επανέλαβε τη θέση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία η Δύση ενορχήστρωσε "χρωματιστές επαναστάσεις" προκειμένου να ανατρέψει ηγέτες τους οποίους αντιπαθεί.

"Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στην αλυσίδα των χρωματιστών επαναστάσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους υπερέβησαν τα εσκαμμένα στην επιδίωξή τους να φέρουν το Κίεβο στη δική τους τροχιά. Αυτό δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει την αντίδρασή μας", δήλωσε ο Σοΐγκού από τη Μόσχα.

Τον Μάρτιο του 2014 η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και στη συνέχεια η εξέγερση των αυτονομιστών επεκτάθηκε στις ανατολικές, ρωσόφωνες περιοχές της χώρας.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα του Κιέβου και στους φιλορώσους αντάρτες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους. Η Δύση υποστηρίζει πως η Μόσχα έστειλε ρώσους στρατιώτες και όπλα για να βοηθήσει τους αντάρτες, στους οποίους παρείχε επίσης εκπαίδευση και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Η Μόσχα αρνείται ότι έχει άμεση στρατιωτική ανάμιξη παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις περί του αντιθέτου επί του πεδίου. Ο Σοΐγκού επέρριψε την ευθύνη για τις μάχες στο Κίεβο και στην επιδίωξή του να ενσωματωθεί στη Δύση.

"Πόσες περισσότερες απώλειες χρειάζονται προκειμένου να αναγκαστούν οι Ουκρανοί που ζουν στις ανατολικές περιοχές να νιώσουν 'Ευρωπαίοι';" είπε.

Απέρριψε τις επικρίσεις της Δύσης, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία επιδιώκει να χαράξει εκ νέου τα σύνορα της Ευρώπης, και κατήγγειλε τη στρατιωτική ανάμιξη της Δύσης στη Σερβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.

"Αυτοί οι εμπαθείς επικριτές των ρωσικών πράξεων στην Κριμαία σίγουρα δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να μας κατηγορούν ότι παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο", είπε.

Ο Σοϊγκού δήλωσε πως η Μόσχα θεωρεί την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη απειλή για την πολιτική της πυρηνικής αποτροπής και αντιδρά λαμβάνοντας μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή